Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μέσα απο εικόνες το όμορφο αυτό χωριό σκαρφαλωμένο στο Μενοίκιο!Πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση,δρώμενα διατηρημένα αναλλοίωτα στον χρόνο!Μέσα απο εικόνες(φωτογραφική ματιά του Γιώργου Καβάζη απο τις δραστηριότητες των χορευτικών μας τμημάτων) μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τι συμβαίνει στην Καλή βρύση!Όλα καλά κρατημένα,με σεβασμό για τον τόπο και τους κατοίκους του!
Ένα μεγάλο πράβο στον Δημήτρη Σίδο για την προβολή του χωριού του!Ακούραστος και εμ αγάπη περίσσια για τον τόπο του!
Κατερίνα Αστερίου Καβάζη-χοροδιδάσκαλος στον Π.Σ Καλής βρύσης!

Η IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ


Η Καλλιθέα:
Τοπικός προσδιορισμός:
Στις ανατολικές παρυφές του Μενοικίου όρους και σε υψόμετρο της εκκλησίας και της πλατείας του χωριού, 460 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και επί ανωμάλου εδάφους είναι ταυτισμένη (το χωριό μας) η Καλλιθέα. Το αρχικό της όνομα ήταν Εγρί-Δερέ που στα τουρκικά σημαίνει στραβός λάκκος. Και πράγματι μεταξύ δύο λάκκων είναι κτισμένο το παλιό χωριό. Ο ένας από τους δύο αυτούς λάκκους είναι κατάμεστος με αιωνόβια πλατάνια και το συνεχόμενο φυσικό καταπράσινο δάσος δίνει μια ξεχωριστή τέρψη στα μάτια κάθε επισκέπτη ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δικαιώνοντας τους αναδόχους της ονομασίας ΚΑΛΛΙΘΕΑ, η οποία δόθηκε μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, στις αρχές της δεκαετίας 1920.

Ελληνική Μακεδονική Γη: Το πολυπαθές και μαρτυρικόν Παγονέριον Δράμας.

Οι συνέπειες και τα αποτελέσματα του Βουλγαρικού Σχίσματος στα ντόπια μακεδονικά χωριά.


ΚΟΙΝΟΤΗΣ Παγονερίου 
ΝΟΜΟΥ Δράμας
ΕΚΘΕΣΙΣ

Ιστορικών στοιχείων
 και συμβάντων εν τη
 Κοινότητι Παγονερίου 
κατά την περίοδον των ετών 
1870-1944.
(άλλη ανάρτηση μου για το Παγέρι 


Το χωρίον Παγονέριον και έδρα της ομωνύμου Κοινότητος, (παλαιόν όνομα Τσερέσοβον) , είναι κτισμένον επί εδάφους ανωμάλου, πετρώδους και αγόνου.

Δεν είναι γνωστόν πότε ακριβώς εκτίσθη, εικάζεται όμως ότι έχει κτισθή αρκετά έτη προ του 1835 καθ' όσον κατά το έτος τούτο (1835)  έχουσι κτισθή η Εκκλησία και το Σχολείον του.


Οι λόγοι δι' ους οι πρώτοι κάτοικοι του χωρίου εξέλεξαν το πετρώδες και άγονον τούτο έδαφος ίνα κτίσουν το χωρίον των είναι οι εξής:


Ούτοι κατάγονται κατά το πλείστον εξ' ευφόρων περιοχών της Θράκης
, υφιστάμενοι όμως διωγμούς των Τούρκων, διαρπαζώμεναι αι περιουσίαι των και πιεζόμενοι υπ' αυτών να ασπασθούν την Μωαμεθανικήν θρησκείαν, εγκατέλειψαν την πατρώαν γην και κατέφυγαν εις ορεινά μέρη ίνα αποφύγουν την προσοχήν και τους διωγμούς των Τούρκων.

ΚΑΡΑ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

Του Ιωάννη Αραμπατζή

altΤο 1922 ήρθαν στην Προσοτσάνη πρόσφυγες από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη. Πολλοί από αυτούς ήταν καροποιοί, κυρίως από την Ανδριανούπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές, το Σκοπό, το Ορτάκιο κ.α. Η Προσοτσάνη είχε τα προτερήματα, να βρίσκεται σε συγκοινωνιακό κόμβο,κοντά σε πλούσια δάση και να διαθέτει μεγάλο κάμπο. Όλα αυτά βοηθούσαν στην ανάπτυξη του επαγγέλματος του καροποιού, αφού έβρισκαν εύκολα πρώτες ύλες για την κατασκευή των κάρων και αγοραστές για την πώλησή τους.

Το επάγγελμα του καροποιού ήταν κλειστό και οικογενειακό. Ο καθένας είχε την τεχνική του και έβαζε την προσωπική σφραγίδα στις κατασκευές του. Τα κάρα που κατασκεύαζαν είχαν τέσσερις τροχούς, τα έσερναν άλογα, με σιδερένιο σκελετό, ενώ το υπόλοιπο ήταν ξύλινο γεμάτο ζωγραφιές και σκαλίσματα στο χέρι. Ήθελε πολύ τέχνη και μεράκι.Έντονα χρώματα με παραστάσεις από τη φύση όπως λουλούδια, ζώα,πουλιά. Είχαν σιδερένιες τοξοειδής σούστες για απορρόφηση των κραδασμών. Για να κατασκευαστεί ένα κάρο χρειάζονταν 5-6 χρόνια και κόστιζε εκείνη την εποχή 6.000 - 9.000 δρχ. Τα κάρα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ανθρώπων και ελαφρών προϊόντων. Βέβαια κατασκεύαζαν και δίτροχα κάρα που έσερναν γαϊδούρια ή βόδια.
Η Προσοτσάνη εκείνη την εποχή αποτελούσε εμπορικό και καπνοπαραγωγικό κέντρο. Όλες σχεδόν οι οικογένειες είχαν και από ένα κάρο. Την περίοδο ακμής της καροποιείας ήταν τα έτη 1924-1958 και υπήρχαν περίπου 20 καροποιοί. Αυτοί ίδρυσαν και Σύλλογο καροποιών «Η Πρόοδος» με περίπου 160 μέλη. Γιόρταζαν την ημέρα του Προφήτη Ηλία, πηγαίνοντας όλοι μαζί στη Δράμα για διασκέδαση.
altΜετά τον εμφύλιο πόλεμο, η Αγροτική Τράπεζα για να βοηθήσει τους αγρότες να ορθοποδήσουν, έδωσε δάνεια για αγορά κάρων και έκανε διαγωνισμούς για μαζική παραγωγή κάρων από Σωματεία καροποιών. Επειδή τους περισσότερους διαγωνισμούς τους πήραν Σωματεία από τη Θεσσαλονίκη, άρχισε μια μετανάστευση καροποιών προς τα εκεί. Στη συνέχεια, με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εμφάνιση των τρακτέρ και των τρίκυκλων, άρχισε σταδιακά να εκτοπίζονται τα κάρα. Εκτός αυτών, τη δεκαετία του 1960 έχουμε τη μεγάλη μετανάστευση προς το εξωτερικό αλλά και τις μεγάλες πόλεις του εσωτερικού, με τη δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Έτσι, οι καροποιοί μην έχοντας δουλειά, εγκατέλειψαν το επάγγελμα το οποίο χάθηκε έτσι άδοξα όπως και πολλά άλλα.
Η Προσοτσάνη είχε γίνει τόσο γνωστή για τα κάρα της ώστε σε χάρτες της Ελλάδας δίπλα στο όνομά της να βρίσκεται ζωγραφισμένο κάρο. Ακόμη και σήμερα βρίσκουμε κάρα Προσοτσάνης σε διάφορες περιοχές της χώρας.Μεταξύ άλλων, υπάρχουν στην Κέρκυρα και στο Πόρτο Καρράς Χαλκιδικής,σε περίοπτη μάλιστα θέση.ΠΗΓΗ>http://www.prosoma.gr/index.php/2011-02-21-08-20-45/lao/2011-04-07-11-11-17.html

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ




Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ (ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ)



Του Χρήστου Σ. Ζάλιου

(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νιάουστα, αρ. τεύχους 138, Ιανουάριος-Απρίλιος 2012)

Στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την έλευση των Ποντίων, στα χωριά του κάμπου της Νάουσας οι ντόπιοι κάτοικοι διατηρούσαν πολύ ζωντανά τα δικά τους ήθη και έθιμα. Η παραδοσιακή φορεσιά των κατοίκων και ειδικά η γυναικεία επίσημη φορεσιά, ήταν αυτή που έχει καταγραφεί από τους ερευνητές ως «παραδοσιακή φορεσιά Επισκοπής».

Κάτοικοι Λευκαδίων με την παραδοσιακή φορεσιά έχοντας βγει για Ρουγκάτσια το 1953

Η εντυπωσιακή αυτή φορεσιά βέβαια δεν ανήκε μόνο στην Επισκοπή όπου πιθανότατα την εντόπισε για πρώτη φορά κάποιος από τους παλιούς ερευνητές και έτσι της έμεινε ο χαρακτηρισμός «φορεσιά Επισκοπής», αλλά στους κατοίκους μιας ομάδας 12 περίπου χωριών που αποτελούν τα χωριά του κάμπου της Νάουσας.
Τα χωριά του κάμπου της Νάουσας στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν : Λευκάδια (Γκολισιάνι), Κοπανός (Άνω Κοπανός), Χαρίεσσα (Κάτω Κοπανός), Μαρίνα (Τσαρμορίνοβο), Πολλά νερά (Φέτιστα), Επισκοπή, Πολυπλάτανος (Βοδενιώτικη Βέτσιστα), Αγγελοχώρι (Βέτσιστα), Ζερβοχώρι, Μονόσπιτα, Στενήμαχος (Χωροπάνι), Γιαννακοχώρι (Γιαννάκοβο) και Άγιος Γεώργιος (Γιάντσιστα) που ανήκει στη Βέροια. Μέχρι πρόσφατα τα περισσότερα από αυτά τα χωριά ανήκαν στους Καποδιστριακούς Δήμους, Ανθεμίων και Ειρηνούπολης. Σήμερα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη διοικητικά ανήκουν και πάλι όπως παλιά στο δήμο της Νάουσας, ενώ εκκλησιαστικά αρκετά από αυτά ανήκουν στη μητρόπολη Εδέσσης.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Το παράκαναν οι "Μακεδονοαρμάνοι"...


...και η Παγκόσμια  Βλαχική Αμφικτιονία, απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τις μπούρδες των 200 σλαβοβλάχων του Κρούσεβο, που αποφάσισαν ότι είναι αυτόχθονες που κατάγονται (και αυτοί!) από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Διαβάστε την:


Επιστολή ενημέρωσης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ιωάννινα 7 Σεπτεμβρίου 2012
Αρ. πρωτ: 4

Προς: Αξιότιμο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης
κ. Thorbjørn Jagland

Κοιν: - Αξιότιμο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Jean-Claude MIGNON
- Αξιότιμο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Nils Muižnieks

- Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
- Εξοχότατο κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος
- Εξοχότατο κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
- Εξοχότατο κ. Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας
- Αξιότιμους Εκπροσώπους και Αναπληρωτές Εκπροσώπους
του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης
- Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης
- Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι

Πρωτόγνωρη επίδειξη θράσους αποτελεί η δήθεν διακήρυξη των φερέφωνων της πάλαι ποτέ προπαγάνδας και αυτοαποκαλούμενων «Μακεδονοαρμάνων» στο Κρούσεβο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις 5 Αυγούστου 2012, στην οποία τονίζεται ότι οι Αρωμούνοι αποτελούν τάχαμου αυτόχθονα λαό των Βαλκανίων με διακριτή συνείδηση, κουλτούρα και γλώσσα και στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητείται να αναγνωριστούν οι Βλάχοι ως μειονότητα και περιφερειακός λαός (regional people) δίχως πατρίδα.

Όλα τα παραπάνω έλαβαν φυσικά χώρα στο άδειο από τους κατοίκους του Κρούσεβο. Μάλιστα η παραπάνω ολιγάριθμη ομάδα, που δεν υπερέβη τα 200 άτομα, ξεπερνώντας κάθε όριο «επιστημονικής» γραφικότητας, επιχείρησε να συνδέσει τις ανιστόρητες διεκδικήσεις της και την καταγωγή των «Μακεδονοαρμάνων» με τον αρχαίο Έλληνα στρατηλάτη, Αλέξανδρο το Μέγα της Μακεδονίας, επεκτείνοντας τη λατινοφωνία στη νότια βαλκανική στην περίοδο πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση! Αφήνουμε τυχόν σχολιασμό των παραπάνω ισχυρισμών στη διεθνή ιστοριογραφία και την όποια επιείκειά της.

Σημειώνεται βέβαια ότι την ίδια ημέρα αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας υποδέχονταν μαζική αποστολή των βλαχόφωνων Κρουσοβιτών αδελφών μας και του συλλογικού τους οργάνου «Άγιος Νικόλαος» που τυγχάνει και μέλος της Αμφικτιονίας, στον ιερό χώρο του Δίου στην Πιερία, Ελλάδα, εκθέτοντας τους γνωστούς παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας και τους πάτρωνές τους.

Η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία, ως τριτοβάθμιο συλλογικό όργανο της απανταχού διασποράς της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης με μέλη συλλόγους Βλάχων από όλο τον κόσμο, καταδικάζει απερίφραστα τις παραπάνω ανιστόρητες και ανεδαφικές μεθοδεύσεις, από όπου και εάν προέρχονται, και τονίζει ότι η βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη δεν είναι περιπλανώμενος θίασος των Βαλκανίων ούτε καραβάνι εν κινήσει. Οι Αρμάνοι έχουν πατρίδα, έχουν τόπο καταγωγής και σημείο ιστορικής αναφοράς που δεν είναι άλλα από τη μακραίωνη Ρωμιοσύνη και τα χώματά της. Είμαστε εδώ. Είμαστε απέναντι. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τίποτε, ούτε να χαριστούμε σε κανέναν αυτόκλητο δήθεν προστάτη των δικαιωμάτων μας ή δήθεν θεωρητικό μιας έξωθεν προσπάθειας ενός ανυπόστατου ετεροπροσδιορισμού του βλαχόφωνου ελληνισμού και της διασποράς του.

Οι παραπάνω απαράδεκτες αναφορές θίγουν σαφώς το απαράγραπτο ανθρώπινο δικαίωμα στον ατομικό και συλλογικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσετε και πάλι το θέμα με τη δέουσα προσοχή, κατανοώντας τις ανησυχίες που σας εκφράζουμε και επιδεικνύοντας το δέοντα σεβασμό στο αυτονόητο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μας ως Ελλήνων βλαχόφωνης καταγωγής.

Παραμένουμε πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση και επικοινωνία.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας




Μαγειρίας Μιχάλης Γιώργος Ιλιέφσκι

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

4o Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών «Προπαντός η Παράδοση»-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το 4ο Συνέδριο – Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών «Προπαντός η Παράδοση» θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 στην Κατερίνη.
Η φετινή διοργάνωση έχει επετειακό χαρακτήρα και εντάσσεται στις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής και έχει θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση των ντόπιων και προσφύγων κατοίκων της Πιερίας.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πνευματικό κέντρο της Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» από το πρωί της Παρασκευής (9/11) μέχρι το μεσημέρι του Σάββατου (10/11). Θα ακολουθήσει το Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί στην Παραλία Κατερίνης στο ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel (http://www.mediterraneanhotels.gr/content.asp?id=2), από το μεσημέρι του Σάββατο (10/11, στις 15:00) μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.
Το Συνέδριο – Σεμινάριο διοργανώνει μία ομάδα φίλων της παράδοσης σε συνεργασία με το Κέντρο Οργάνωσης Εκδηλώσεων – Σεμιναρίων «Pro-Παντός», το Ταμιείον Θράκης, το Δήμο Κατερίνης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις σχετικά με τα ήθη, έθιμα και τη μουσικοχορευτική παράδοση των ντόπιων και προσφύγων της Πιερίας από επιστήμονες, ερευνητές και εκπροσώπους των χωριών της περιοχής.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζεται από τα μέλη:
- Ιωάννης Καζταρίδης (Δρ. Φιλόλογος – Ιστορικός, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας)
- Αθηνά Κατσανεβάκη (Δρ. Εθνομουσικολόγος – Μέλος ΕΕΔΙΠ Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας)
- Μυράντα Παππά (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Προϊσταμένη Καινοτόμων Δράσεων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας)
- Ιωάννης Πραντσίδης (Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Στο σεμινάριο θα διδάξουν εξειδικευμένοι εισηγητές που έχουν πραγματοποιήσει πολυετή έρευνα σχετικά με την παράδοση των περιοχών:
- ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ με τον Βαγγέλη Παπανικολάου
- ΛΙΤΟΧΩΡΟ με την Ελένη Γραμματώση
- ΒΟΡΕΙΟΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ (ΚΑΒΑΚΛΙ & ΑΚ ΜΠΟΥΝΑΡ) με τον Δήμο Πραντσίδη
- ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ με τον Κώστα Νικολαΐδη

Το βράδυ του Σαββάτου στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι όπου θα χορέψουμε και θα διασκεδάσουμε με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει σκοπούς τόσο από τις περιοχές διδασκαλίας όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η είσοδος στο Συνέδριο είναι δωρεάν.
Το κόστος συμμετοχής του Σεμιναρίου έχει οριστεί στα 40 € και περιλαμβάνει:
- εισηγήσεις και διδασκαλία χορών
- φάκελο πρακτικών με CD
- βεβαίωση συμμετοχής
- coffee break μεταξύ των μαθημάτων

Η τιμή συμμετοχής στο παραδοσιακό γλέντι είναι 15 €.
Η διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel – 5 αστέρων (http://www.mediterraneanhotels.gr/content.asp?id=2) για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο είναι 30 ευρώ το άτομο (διανυκτέρευση σε δίκλινα δωμάτια με πρωινό και SPA).
Η διανυκτέρευση στο γειτονικό ξενοδοχείο Rainbow Resort (http://www.katerinibeachhotel.com/) κοστίζει 15 ευρώ το άτομο (διανυκτέρευση με πρωινό).
Επίσης υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης οικονομικής διαμονής σε άλλα ξενοδοχεία περιοχής.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου – σεμιναρίου και τα ονόματα των μουσικών που θα παίξουν στο παραδοσιακό γλέντι θα ανακοινωθούν σύντομα…
* Παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας.
ΤΗΛ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ :
2351030787 PROΠΑΝΤΟΣ (Κέντρο οργάνωσης εκδηλώσεων – σεμιναρίων)
6972006316 Έφη Χατζηχηδίρογλου
6977168392 Γεροβασιλείου Βασίλης

E-mail επικοινωνίας: propantos@gmail.com
WEBSITE: http://www.propantos.net/

3ο Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Προσεγγίσεις του παραδοσιακού χορού”

Το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών “Κύκλος” διοργανώνει το 3ο Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Προσεγγίσεις του παραδοσιακού χορού” με την υποστήριξη του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το συνέδριο θα γίνει το τριήμερο 19-20-21 Οκτωβρίου 2012. Είναι αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη λόγω του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας. Περιλαμβάνει εισηγήσεις σε θέματα παραδοσιακού χορού, φορεσιάς, τραγουδιού για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, σεμινάριο χορού όπου θα διδαχθούν χοροί από διάφορες περιοχές του νομού και θα κορυφωθεί με την κεντρική παράσταση του Κύκλου “6ος Κύκλος της Παράδοσης – Θεσσαλονίκη”. Την ανάπτυξη των θεμάτων αυτών αναλαμβάνουν καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες στον χώρο της λαογραφίας και εθνογραφίας. Το συνέδριο απευθύνεται στους χιλιάδες χοροδιδασκάλους, χορευτές, διοικητικούς, μέλη και φίλους των εκατοντάδων φορέων που ασχολούνται με την Ελληνική παράδοση και αποσκοπεί στην ενημέρωση, προβληματισμό και διαφώτιση των συνέδρων σε ένα κύκλο θεμάτων που αφορούν τον παραδοσιακό χορό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
Απόγευμα: Έναρξη συνεδρίου
Παρουσίαση φορεσιών του νομού Θεσσαλονίκης

Σάββατο 20 Οκτωβρίου
Πρωί: Εισηγήσεις
Απόγευμα: Σεμινάριο χορού (χοροί του νομού Θεσσαλονίκης)

Κυριακή 21 Οκτωβρίου
Πρωί: Εισηγήσεις
Απόγευμα: Κεντρική παράσταση – 6ος Κύκλος της Παράδοσης «Θεσσαλονίκη»

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εισηγητών.
Kόστος συμμετοχής :
-Συμμετοχή στο συνέδριο (εισηγήσεις, σεμινάριο χορού & κεντρική παράσταση):
40€ & 20€ (για φοιτητές και μέλη του συλλόγου)
-Συμμετοχή στο σεμινάριο χορού 25€ & 15€ (για φοιτητές και μέλη του συλλόγου)
-Εισιτήριο κεντρικής παράστασης: 5€

Δηλώσεις συμμετοχής
info@kyklos-dance.gr
6945607384 Κοσμίδου Τασούλα
6972058759 Κυριακίδης Νεοκλής

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ


ψοφάλογο ο "μπιόλτσι γκλάβατς"
ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ (Πως καταρρέουν τα ψέμματα, που πήγαν να χτίσουν πάνω στο αρχικό ψέμμα)
 -  Αυτοπροσδιορίζομαι, λέει, ως επώνυμος ...
    ακτήμων, πολλών στρεμμάτων γης, που τα
    κατέχει ο γείτονας, επιδιώκοντας να
    αναγνωρίσω για μένα το δικό του όνομα.
  - Επιλεκτικά  δηλαδή παίρνω το όνομα  του γείτονα,
    δίπλα  στον οποίο κατέχω, με άτυπη χρησικτησία,1-2 στρέμματα 
    (που κι αυτά ανήκαν πριν στους γύρω γείτονές μου).
-  Στήνω και 2-3 αγάλματα προγόνων του γείτονα…και αναμένω.
-  Τι θα πετύχω, ο  ψεύτης;
 - Απλό: άκυρη(ως καταδολίευση) και της  ήδη  ατύπου
                                                          χρησικτησίας του, με διεκδικητές όλους τους γείτονές μου...

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Λύκειο Ελληνίδων Δράμας-Ηρώδειο 2000(Βίντεο)


Η συγκεκριμένη παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ‘Ελληνικού Φεστιβάλ’(φεστιβάλ Αθηνών) στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο του 2000. Ήταν ένα μέρος από την παράσταση ‘Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού” υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε χορούς από την Ανατολική Μακεδονία(Δράμα και Σέρρες):
- τζάνε ποταμέ(Βώλακας Δράμας)
-Τέσκα(ντόπια χωριά Δράμας
-Λέκα(ή Ράμνα/ντόπια χωριά Δράμας)
-Παιτούσκα(Ξηροπόταμος Δράμας)
-Παιτούσκα(Ηράκλεια Σερρών)
-Δραμα βασί(Ηράκλεια Σέρρες)
-Ταυτεριμνάσκι(ή ναστρίντζινι- Ηράκλεια Σερρών)
-Γκάιντα( 2 παραλλαγές: Ηράκλεια & Φλαμπουρο(γρηγορο μέρος) Σερρών.
Μουσικοί:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΣΑ ΔΡΑΜΑΣ
Δ. Ζεδμάνης-Κ. Ουρούμης(Λύρα).
Β. Τσόκας-Θ. Γαννίκης(Νταχαρέ)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
Κ.Ματζίρης-Νίκος Σταμπουλής(Ζουρνά)
Η.Δημάνος(Νταούλι)
Διδασκαλία-επιμέλεια: Χρήστος Παπακώστας

http://entopios.gr/?p=6110#more-6110

Η Μακεδονική θύελλα - Τα πύρινα χρόνια 1903 - 1907: Γεγονότα της Δράμας.


ΤΟΥ ΒΑΣ. Κ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

Ο Γάλλος συγγραφέας M. Paillares κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ. Τα πύρινα χρόνια 1903-1907» σε μετάφραση και στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις ΤΡΟΧΑΛΙΑ το έτος 1994.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας παρέχει πληροφορίες για τον Μακεδονικό αγώνα, την δράση των βουλγαρικών ομάδων και την αντίδραση των ελληνικών σωμάτων, όπως επίσης δίνει και στατιστικά στοιχεία για τους πληθυσμούς που κατοικούν στις διάφορες περιοχές της Μακεδονίας.

 Μάλιστα οι πληροφορίες τους είναι ακριβείς γιατί οι πηγές του είναι κυρίως οι αξιωματικοί της Αγγλικής στρατιωτικής αποστολής στη Δράμα.

Ο ελληνισμός του χωριού Στράρτσοβα (Περιθώρι) δεχόταν τακτικά τις τρομοκρατικές επιδρομές των Βουλγάρων κομιτατζήδων.


Τις ίδιες τρομοκρατικές επιδρομές δέχονταν και τα χωριά Κάτω Βροντού, Καρά-Κιοϊ (Κατάφυτο), Ζίρνοβο (Κ. Νευροκόπι) και Τσερέσοβο (Παγονέρι).

Ο πληθυσμός της Δράμας αποτελείται από 8.000 Τούρκους, από 3.000 Έλληνες, οι 1000 είναι Ηπειρώτες περαστικοί εργάτες, 100 Βούλγαροι και 300 Ισραηλίτες.


Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο νομός Δράμας λεγόταν Σαντζάκι της Δράμας και περιλάμβανε τους σημερινούς νομούς της Δράμας και της Καβάλας.


Ο χωρισμός του Σαντζακίου Δράμας στους δυο νομούς, στο Νομό Δράμας και στον νομό Καβάλας έγινε το έτος 1923.


Το 1903 προτάθηκε από την Αυστρία και την Ρωσία ένα σχέδιο που προέβλεπε τον διορισμό ενός επιθεωρητή και δυο διοικητές σε κάθε Σαντζάκι. Έτσι στο Σαντζάκι της Δράμας τοποθετήθηκαν Άγγλοι αξιωματικοί.


Ένας Άγγλος ταγματάρχης της Αγγλικής στρατιωτικής αποστολής στη Δράμα απαντά ότι οι Έλληνες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην περιοχή της Δράμας.


Οι Έλληνες έχουν στη Δράμα 3 σχολεία από τα οποία τα 2 αρρένων με 190 μαθητές και 8 δασκάλους και 1 θηλέων με 235 μαθήτριες και 5 δασκάλες. Έχει 1 νηπιαγωγείο με 35 παιδιά και 1 δασκάλα.


Στη Δράμα ζουν αυτόχθονες Έλληνες χωρίς να υπολογίσουμε σ’ αυτούς τους 1.211 Έλληνες που έρχονται από την Ήπειρο για να εργασθούν στα καπνά.

Υπάρχουν στη Δράμα 60 διαμαρτυρόμενοι Βούλγαροι.

Σε όλο τον Καζά Δράμας υπάρχουν 10.000 Έλληνες.


Στην περιοχή του Νευροκοπίου και της Δράμας υπάρχει και δρά η ομάδα των κομιτατζήδων με αρχηγό τον Αθανάσωφ.


Ο μητροπολίτης Δράμας δεν εμπιστεύεται τους Άγγλους.

 Τους κατηγορεί για δόλιες σκευωρίες. Τους κατηγορεί ότι παρέκαμψαν κατηγορούμενο ένα Έλληνα στηριζόμενοι σε μαρτυρίες δυο Βουλγάρων και αγνόησαν τις αθωωτικές καταθέσεις 14 Ελλήνων μαρτύρων.

Την νύχτα της 5 Ιανουαρίου του 1907 συμμορία κομιτατζήδων μπήκε στο χωριό Ζίρνοβο (Κάτω Νευροκόπι) έσφαξε την οικογένεια του Έλληνα Μουχτάρη και άλλους χωρικούς (συνολικά 9) θύματα από τα οποία δυο γυναίκες.


Και έκαψαν πολλά σπίτια.


ΠΗΓΕΣ:


1.Paillares, Μ., Η Μακεδονική θύελλα (1903-1907), Αθήνα 1994.

2.Πασχαλίδη Βασ., Ο Μακεδονικός αγώνας στην περιοχή της Δράμας (1903-1908). Ανέκδοτη
3.Πασχαλίδη, Βασ. Ιστορία της Νεότερης Δράμας, Ανέκδοτη.

http://yaunatakabara.blogspot.gr/2012/09/1903-1907.html

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Βραδιά Πανσελήνου στον Αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης (φωτ.)



Την τελευταία νύχτα του Αυγούστου, στον Αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης (Ιερό Διονύσου) πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «blue moon» στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο Δήμος Προσοτσάνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης, με την υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και της ΙΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσικοχορευτική παράσταση από την παιδική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης με θέμα «Τα φεγγάρια της ζωής μας» σε επιμέλεια της χοροδιδασκάλου του Συλλόγου Αστερίου Καβάζη Κατερίνας, ενώ προηγήθηκε ομιλία της αρχαιολόγου κας Πουλιούδη Βασιλικής. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε επίσης μικρή έκθεση με χειροτεχνίες των παιδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, με θέματα εμπνευσμένα από τον τίτλο της παράστασης.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του μουσικού σχήματος «Οδοιπόροι» Καλής Βρύσης.

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Βόλος: Το συρτάκι που έσπασε το ρεκόρ Γκίνες


Το μεγαλύτερο συρτάκι στον κόσμο είναι γεγονός και το πέτυχαν 5.614 Βολιώτες το βράδυ της Παρασκευής από την παραλία του Βόλου, παρουσία πλήθος Θεσσαλών που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια αυτή από κοντά, ενθαρρύνοντας όσους έπαιρναν μέρος στο εγχείρημα.

Οι προετοιμασίες στην παραλία του Βόλου είχαν ξεκινήσει από νωρίς και όλα κύλησαν ομαλά και έτσι όπως τα είχε σχεδιάσει η ΕΚΠΟΛ και ο πρόεδρος αυτής Κώστας Χαλέβας. Συνολικά, 5.614 Βολιώτες χόρεψαν επί 05:01 γρήγορο συρτάκι, φωνάζοντας «ΏΠΑ» και κατάφεραν να μπουν στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Παρακολουθήστε το βίντεο:


Πηγή: e-volos.gr