Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

4o Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών «Προπαντός η Παράδοση»-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το 4ο Συνέδριο – Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών «Προπαντός η Παράδοση» θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 στην Κατερίνη.
Η φετινή διοργάνωση έχει επετειακό χαρακτήρα και εντάσσεται στις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής και έχει θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση των ντόπιων και προσφύγων κατοίκων της Πιερίας.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πνευματικό κέντρο της Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» από το πρωί της Παρασκευής (9/11) μέχρι το μεσημέρι του Σάββατου (10/11). Θα ακολουθήσει το Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί στην Παραλία Κατερίνης στο ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel (http://www.mediterraneanhotels.gr/content.asp?id=2), από το μεσημέρι του Σάββατο (10/11, στις 15:00) μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.
Το Συνέδριο – Σεμινάριο διοργανώνει μία ομάδα φίλων της παράδοσης σε συνεργασία με το Κέντρο Οργάνωσης Εκδηλώσεων – Σεμιναρίων «Pro-Παντός», το Ταμιείον Θράκης, το Δήμο Κατερίνης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις σχετικά με τα ήθη, έθιμα και τη μουσικοχορευτική παράδοση των ντόπιων και προσφύγων της Πιερίας από επιστήμονες, ερευνητές και εκπροσώπους των χωριών της περιοχής.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζεται από τα μέλη:
- Ιωάννης Καζταρίδης (Δρ. Φιλόλογος – Ιστορικός, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας)
- Αθηνά Κατσανεβάκη (Δρ. Εθνομουσικολόγος – Μέλος ΕΕΔΙΠ Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας)
- Μυράντα Παππά (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Προϊσταμένη Καινοτόμων Δράσεων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας)
- Ιωάννης Πραντσίδης (Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Στο σεμινάριο θα διδάξουν εξειδικευμένοι εισηγητές που έχουν πραγματοποιήσει πολυετή έρευνα σχετικά με την παράδοση των περιοχών:
- ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ με τον Βαγγέλη Παπανικολάου
- ΛΙΤΟΧΩΡΟ με την Ελένη Γραμματώση
- ΒΟΡΕΙΟΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ (ΚΑΒΑΚΛΙ & ΑΚ ΜΠΟΥΝΑΡ) με τον Δήμο Πραντσίδη
- ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ με τον Κώστα Νικολαΐδη

Το βράδυ του Σαββάτου στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι όπου θα χορέψουμε και θα διασκεδάσουμε με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει σκοπούς τόσο από τις περιοχές διδασκαλίας όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η είσοδος στο Συνέδριο είναι δωρεάν.
Το κόστος συμμετοχής του Σεμιναρίου έχει οριστεί στα 40 € και περιλαμβάνει:
- εισηγήσεις και διδασκαλία χορών
- φάκελο πρακτικών με CD
- βεβαίωση συμμετοχής
- coffee break μεταξύ των μαθημάτων

Η τιμή συμμετοχής στο παραδοσιακό γλέντι είναι 15 €.
Η διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel – 5 αστέρων (http://www.mediterraneanhotels.gr/content.asp?id=2) για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο είναι 30 ευρώ το άτομο (διανυκτέρευση σε δίκλινα δωμάτια με πρωινό και SPA).
Η διανυκτέρευση στο γειτονικό ξενοδοχείο Rainbow Resort (http://www.katerinibeachhotel.com/) κοστίζει 15 ευρώ το άτομο (διανυκτέρευση με πρωινό).
Επίσης υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης οικονομικής διαμονής σε άλλα ξενοδοχεία περιοχής.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου – σεμιναρίου και τα ονόματα των μουσικών που θα παίξουν στο παραδοσιακό γλέντι θα ανακοινωθούν σύντομα…
* Παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας.
ΤΗΛ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ :
2351030787 PROΠΑΝΤΟΣ (Κέντρο οργάνωσης εκδηλώσεων – σεμιναρίων)
6972006316 Έφη Χατζηχηδίρογλου
6977168392 Γεροβασιλείου Βασίλης

E-mail επικοινωνίας: propantos@gmail.com
WEBSITE: http://www.propantos.net/

3ο Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Προσεγγίσεις του παραδοσιακού χορού”

Το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών “Κύκλος” διοργανώνει το 3ο Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Προσεγγίσεις του παραδοσιακού χορού” με την υποστήριξη του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το συνέδριο θα γίνει το τριήμερο 19-20-21 Οκτωβρίου 2012. Είναι αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη λόγω του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας. Περιλαμβάνει εισηγήσεις σε θέματα παραδοσιακού χορού, φορεσιάς, τραγουδιού για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, σεμινάριο χορού όπου θα διδαχθούν χοροί από διάφορες περιοχές του νομού και θα κορυφωθεί με την κεντρική παράσταση του Κύκλου “6ος Κύκλος της Παράδοσης – Θεσσαλονίκη”. Την ανάπτυξη των θεμάτων αυτών αναλαμβάνουν καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες στον χώρο της λαογραφίας και εθνογραφίας. Το συνέδριο απευθύνεται στους χιλιάδες χοροδιδασκάλους, χορευτές, διοικητικούς, μέλη και φίλους των εκατοντάδων φορέων που ασχολούνται με την Ελληνική παράδοση και αποσκοπεί στην ενημέρωση, προβληματισμό και διαφώτιση των συνέδρων σε ένα κύκλο θεμάτων που αφορούν τον παραδοσιακό χορό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
Απόγευμα: Έναρξη συνεδρίου
Παρουσίαση φορεσιών του νομού Θεσσαλονίκης

Σάββατο 20 Οκτωβρίου
Πρωί: Εισηγήσεις
Απόγευμα: Σεμινάριο χορού (χοροί του νομού Θεσσαλονίκης)

Κυριακή 21 Οκτωβρίου
Πρωί: Εισηγήσεις
Απόγευμα: Κεντρική παράσταση – 6ος Κύκλος της Παράδοσης «Θεσσαλονίκη»

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εισηγητών.
Kόστος συμμετοχής :
-Συμμετοχή στο συνέδριο (εισηγήσεις, σεμινάριο χορού & κεντρική παράσταση):
40€ & 20€ (για φοιτητές και μέλη του συλλόγου)
-Συμμετοχή στο σεμινάριο χορού 25€ & 15€ (για φοιτητές και μέλη του συλλόγου)
-Εισιτήριο κεντρικής παράστασης: 5€

Δηλώσεις συμμετοχής
info@kyklos-dance.gr
6945607384 Κοσμίδου Τασούλα
6972058759 Κυριακίδης Νεοκλής