Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Παύλος Μελάς, o Μακεδονικός Αγώνας, ο αλυτρωτισμός και η ελληνικότητα Μακεδονίας.


Του Κωνσταντίνου Μαδεμλή.

Ας δούμε καταρχήν τι σημαίνει αλυτρωτισμός.
Αλυτρωτισμός γερμανιστί Irredentismus, αγγλιστί irredentism, είναι η πολιτικοκοινωνική κίνηση για την απελευθέρωση υπόδουλων ομοεθνών.
Όλο το οικοδόμημα τόσο του βουλγαρικού αλυτρωτισμού όσο και του σκοπιανού στηρίζεται στο γεγονός ότι θεωρούν τα δύο αυτά κράτη ότι υπάρχουν αλύτρωτοι ομοεθνείς, δηλαδή «Βούλγαροι» και «Μακεδόνες» αντίστοιχα στη Μακεδονία που πρέπει να απελευθερωθούν και να ενσωματωθούν στην «Ενιαία Μακεδονία» η οποία έχει και για τις δύο χώρες τα ίδια γεωγραφικά όρια και διαφέρει από την ελληνική Μακεδονία.
Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτούς τους αλυτρωτισμούς στη Μακεδονία θα πρέπει να εξετάσουμε την εθνολογική κατάσταση στις αρχές του 20ου αιώνα πριν την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα ο οποίος έγινε μεταξύ της Βουλγαρικής τρομοκρατικής Οργάνωσης «Εσωτερικής Επαναστατικής Οργάνωσης Μακεδονίας και Αδριανούπολης» γνωστής ως VMRO και του Ελληνικού Μακεδονικού Κομιτάτου.
Η VMRO ιδρύθηκε το 1893 στη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσει τις επιθυμίες της Βουλγαρίας για την δημιουργία μιας Μεγάλης Βουλγαρίας στην οποία η Μακεδονία θα αποτελούσε τμήμα της.
Η VMRO για να πραγματοποιήσει τον στόχο αυτό προσπαθούσε με τρομοκρατικές ενέργειες και δολοφονίες από το 1893 να αναγκάσει τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας και της Θράκης να προσχωρήσουν στη Βουλγαρική Εκκλησία ή Εξαρχία όπως ονομάζονταν τότε για να αυξήσει το ποσοστό των «Βουλγάρων» της Μακεδονίας.