Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

"Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα"


Τον τόπο τον γνωρίζεις αν τον περπατήσεις, αν τον γευτείς, αν γίνεις ένα με τους ανθρώπους του, αν γνωρίσεις την παράδο
σή του, αν χορέψεις και τραγουδήσεις μαζί του!
Ελάτε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα με πρώτο προορισμό την Κρήτη,το μεγαλύετρο νησί της χώρας.
Την Κρήτη που έχει τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης, τον Μινωικό. 
Η Κρήτη χωρίζεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότηες:
- Ηρακλείου (που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού),
- των Χανίων
- του Λασιθίου

- του Ρεθύμνου
Προορισμός μας λοιπόν τα Χανιά και το Ρέθυμνο που απο τις 25 εως τις 2 Ιουνίου του 2014, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε απο κοντά.
Ένα οχταήμερο πολιτισμού, λαογραφίας, εκπαιδευτικών επισκέψεων, γευσιγνωσίας, μαθημάτων χορού, που θα μας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε την βαθιά ψυχή της λεβεντογέννας Κρήτης!
Καλή αντάμωση να'χουμε αγαπητές φίλες και φίλοι ταξιδευτές εκεί στο Νότο της όμορφης Ελλάδας, στην Κρήτη της καρδιάς μας! 

Foto
" Traveling to Greece "
You get realy to know a Place him if you walk on its ground, if you taste the atmosphere, when you become one with the people, if you accept their Traditions, although dance and sing with him !
Come and travel with Us to Greece with the first in Crete, The biggest Island of the country with the oldest civilization in Europe , the Minoan .
Crete is divided into four regional section:
- Heraklion (which is also the capital of the island)
- Chania
- Lassithi
- Rethymno
So our Destination will be Chania and Rethymno from 25 to 2 June 2014 , we will have the opportunity to become one of the Cretans.
Eight days full of culture , folklore , educational visits, tastings , dance lessons , which will give us the opportunity to know the deep soul of Leventogenna Crete!
We meet again at Chania Dear friends,  there in the South of beautiful Greece , Crete of our hearts !

Foto
" Traveling to Greece " 
Je leert een plaats kennen als je erop gelopen hebt, als je de smaken proeft, als je een word met het volk, als je de tradities accepteert en uiteraard de dansen en muziek omarmt en mee danst !
Onze eerste bestemming zal Kreta zijn, Chania en Rethymnon van 25 mei tot 2 juni 2014.

Het grootste eiland van het land met de oudste beschaving van Europa de Minoërs .
Kreta is verdeeld in vier regionale sectie :
- Heraklion ( dat is ook de hoofdstad van het eiland )
- Chania
- Lassithi
- Rethymno
Onze bestemming word Chania en Rethymno, van 25 tot 31 mei 2014 zullen we de mogelijkheid hebben om kennis te maken met deze prachtige streek.
Een acht dagen vol met cultuur , folklore , educatieve bezoeken , proeverijen , danslessen en de gelegenheid om de ziel van Kreta te leren kennen !
Wij zien jullie graag in Chania beste vrienden !  In het zuiden van het prachtige Griekenland , Kreta !http://www.neraidagreekdances.nl/hellenic-culture-traveling.html

Στέρεψε η πηγή της μουσικής μας κληρονομιάς και στην Πετρούσα


mitakos petrousaΟ τελευταίος από τους μεγάλους αυτοδίδακτους λυράρηδες, γέννημα θρέμμα της Πετρούσας, ο «Μητάκος», μας άφησε ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής του Αγίου Δημητρίου στα 85 του χρόνια.
Τον αποχαιρετήσαμε την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Προσκυνήσαμε το άψυχο κορμί του.
Η προσπάθεια ενός εκ των μαθητών του να του παίξει ένα μουσικό σκοπό για κατευόδιο δεν κατέστη δυνατή λόγω της υπερβολικής του συγκίνησης, της μη αντοχής του στην οδύνη και τον ανθρώπινο πόνο. Ο νέος καλλιτέχνης αισθανόμενος το δέος και σεβόμενος τα συναισθηματικά φορτία και τοπία του αρχικού δημιουργού και δασκάλου του δεν άντεξε, λύγισε. Ο σεβασμός και η όποια σχέση με το δάσκαλο δεν δύναται να ελεγχθεί από τη λογική του πρέπει και του οφείλει, είναι σχέση βαθειά ανθρώπινη.
Ο ίδιος το διαισθάνθηκε και το προέβλεψε στο φετινό «Μπάμπιντεν» στη διάρκεια των αγερμών με την καμήλα (=ιερό ζώο, -γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η πιθανή απόδραση προς τον έξω κόσμο ως υπόσχεση της λήθης-, που δείχνει τον μακρύ δρόμο του … μεταξιού, την αιώνια πάλη του θετικού και του αρνητικού, ανυψώνει την αντοχή, την τραχύτητα και την επιμονή στο στόχο σε υπέρτατες αξίες ζωής) έξω από το σπίτι του, «άϊ μάνα μ’ να πιάσω λίγο την καμήλα, ποιος ξέρει του χρόνου αν θα ζω;».
Ο καιρός των μύθων ζει ακόμη στις απλές αντιλήψεις σαν πιστεύω και ιδέες, που απαντούν σε πολύπλοκα θέματα, όπως αυτά συνυφαίνονται μέσα στον πολυκύμαντο καμβά της τοπικής μας ιστορίας και παράδοσης.
Στη νεκρική του κάσα βάλανε οι οικείοι του και τη λύρα του, αρχαίες συνήθειες που επιβιώνουν ακόμη και σήμερα στα χωριά μας με τις καταβολές από το πολύ μακρινό και απώτατο παρελθόν, συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα βάθη των αιώνων, «για να παίζει και εκεί», η ομορφιά και η μαγεία των συνηθειών και των παραδόσεων.
«Γεννήθηκα στην Πετρούσα στις 15 Απριλίου το 1928. Λύρα δεν μ’ έμαθε κανένας. Όταν ήμουν 8-9 χρονών στην τρίτη τάξη έγινα τσιμπούρι και πολύ ενοχλητικός σε έναν φίλο του θείου μου, Βύρων τον λέγανε, σώγαμπρο στου «Τσέσκα», που ερχόταν κάθε μέρα στο σπίτι μας και έπαιζε. Αναγκάστηκε να μου κάνει μια μικρή λύρα. Στα δώδεκά μου ήμουν έτοιμος, με παίρνανε τα κορίτσια και τα παλληκάρια στα αλώνια και στις διασταυρώσεις και τους έπαιζα. Από τότε συνεχίζω ανελλιπώς μέχρι σήμερα (11 Ιουνίου 2008)…».