Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Και τι θαρρείς πως είναι η παράδοση

Και τι θαρρείς πως είναι η παράδοση..........είναι η φύση σου,είναι ο αέρας που αναπνέεις,τα βιώματα των δικών σου ανθρώπων που περνούν σε σένα με ένα τρόπο μαγικό!Δεν είναι μόνο ο χορός,δεν είναι χόρεψα εκεί,χόρεψα αλλού,χόρεψα πρώτος ή τελευταίος!Χαμένο το παιχνίδι και μάλλον δεν αγαπάς την παράδοση!Δεν έχω την απαίτηση να την αγαπούν και να την υπηρετούν "ρομαντικά και συναισθηματικα" όπως με χαρακτηρίζυν μερικοί,αλλά ψάξτο,βρες την άκρη της ζωής σου!Θα ανακαλύψεις πολλά και όχι μόνο βήματα και παινεσιές για τον χορό που παρουσίασες σε ένα δεκάλεπτο πρόγραμμα...............με πονάς και είναι άδικο μιας και είμαι απο τους τυχερούς που έχω βρεί την άκρη της ζωής μου!!!!!!!!!!!!

Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ Μακεδόνες και ΟΧΙ "εθνικά" Μακεδόνες


Το ιστορικό της διάσωσης και διάδοσης του χορού ΣΟΦΚΑ(ΣΟΦΙΑ)


Η ιστορία του παραδοσιακού χορού Σόφκα(Σοφία)


H Σόφκα ήταν παραδοσιακός χορός του χωριού Γρίβας Γουμένισσας του Νομού Κιλκίς




Κατά την διάρκεια ενός γλεντιού σε γάμο, στην Γρίβα, στην πλατεία του χωριού μια ηλικιωμένη πλησίασε την ορχήστρα που έπαιζε μουσική και συγκεκριμένα τον Γιώργο Ασαρτζή έναν εξαιρετικό οργανοπαίχτη κλαρίνου της περιοχής και του ζήτησε να παίξει την Σόφκα.
Της απάντησε ότι δεν γνωρίζει να παίξει αυτό τον χορό και της ζήτησε να του το τραγουδήσει ώστε να προσπαθήσει να το παίξει . Όταν τελικά άρχισε να παίζει την μελωδία διαπίστωσε ότι αρκετοί από αυτούς που ήταν στην πλατεία άρχισαν να λένε ¨να η Σόφκα¨, αναφέροντας το πόσο καιρό είχανε να την ακούσουν καθώς επίσης ότι γνώριζαν και το τραγούδι που υπάρχει στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Γρίβας. Να αναφέρουμε εδώ ότι το τραγούδι υπήρχε από παλιά αλλά είχε αρχίσει να εξαφανίζεται..
Μετά από αυτό το περιστατικό ο πατέρας του Γιώργου Ασαρτζή Τριαντάφυλλος Ασαρτζής επίσης ξακουστός και πολύ καλός οργανοπαίχτης ρώτησε στην Γουμένισσα ηλικιωμένους για να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον χορό, έτσι με την βοήθεια τους έβγαλε τα βήματα της Σόφκας.
Στην συνέχεια ο μπαρμπά Τριαντάφυλλος την έδειξε για πρώτη φορά μαζί με μια χοροδιδάσκαλο σε σεμινάριο στην Καβάλα το 2006 γιατί αυτός δεν ήξερε να μετράει τα βήματα, καθώς και σε ένα σεμινάριο που διοργάνωσε ο Λ.Ο. Αριδαίας ¨Οι Αλμπωπες¨ το 2008.
Από εκεί και πέρα ο χορός διαδόθηκε παντού και έφτασε σήμερα να είναι από το πιο αγαπημένους χορούς. Με λίγα λόγια χάρη στην ορχήστρα του Γιώργου Ασαρτζή και την βοήθεια του πατέρα του Τριαντάφυλλου Ασαρτζή διασώθηκε αυτός ο υπέροχος χορός της Γρίβας Γουμένισσας.
Για όλα τα παραπάνω μας ενημέρωσε ο χοροδιδάσκαλος Παντελής Πασχαλίδης από τον Πολυπλάτανο Νάουσας τα οποία του τα μετέφερε ο Γιώργος Ασαρτζής.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες και περιμένουμε από όλους να βοηθήσουν στην διατήρηση της γνήσιας μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.