Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Το ψήφισμα του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων

«Ιερό καθήκον» θεωρούν οι απόδημοι Μακεδόνες ανά την υφήλιο να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια της Μακεδονίας, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Φλώρινα. Εκφράζουν ακόμη την έντονη διαφωνία τους με την...
προώθηση σύνθετης ονομασίας και δηλώνουν ότι ποτέ δεν θα δεχτούν για την ΠΓΔΜ «οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και παράγωγα του». Ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Οι απόδημοι Μακεδόνες που συμμετείχαν στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο ζητούν να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία.

Σημειώνουν, τέλος, ότι οι Καλάς, στο Πακιστάν, είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράζουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν απόδημοι Μακεδόνες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης, ο δήμαρχος, Ιωάννης Βοσκόπουλος και διαβάστηκε χαιρετισμός του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου.

Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνεται στη Σιταριά Φλώρινας το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα, με μακεδονικό γλέντι, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.