Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

3ος Χορός των Ντόπιων Σερρών 09/02/13

Greek_Macedonia2009

Μια πολιτιστική εκδήλωση. Χωρίς λαχεία, μόνο με ζουρνάδες και γκάιντα, και ρεπερτόριο, ντόπιους χορούς από διαφόρους Σερραϊκούς συλλόγους και απλούς ανθρώπους. Η εκδήλωση προσφέρεται για δασκάλους χορού, που θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα πάνω από ένα σεμινάριο.Δείτε παρακάτω την αφίσα με την λεπτομέρειες της εκδήλωσης…
427991_523133921040811_1092413348_n

20η Απρίλη Eλληνικό Σεμινάριο Χορού στην Ουτρέχτη

20 April Grieks Dans Seminar in Utrecht

Picture
Beste vrienden uit Nederland,

In de streek Macedonië, Drama ( Land van Dionysus), ligt het mooie Prosotsani waar ik, Katherina Asteriou Kavazi, ben geboren en getogen.

Als klein meisje heb ik samen met mijn opa Dimitris Zadamanis uit Petrousa,

een bekende Macedonische Lyra speler, veel geleerd en een schat aan ervaring opgedaan over de dansen, de tradities, de muziek maar vooral ook geleerd
om ervan te genieten en om mijn ervaringen te delen.

Ik begon al snel een onderzoek samen met de plaatselijke bevolking van de provincie Drama en mede door deze hulp heb ik meer dan 200 liederen over vreugde, emigreren, oorlog, klaagzangen en gewoonten van de regio geregistreerd.
Het archiveren van de kostuums uit elk individueel dorp heeft veel tijd en werk gekost maar was zeker de moeite waard.

Dansen is namelijk niet alleen de passen weten, het is ook een gevoel, het gevoel van de muziek, de traditie, de houding, de kostuums en de ethiek…“Weet wat je Danst”!

Vol trots bracht ik daarna, in het jaar 2000, mijn eerste cd uit met "Liederen van Mikropoli" en twee jaar later is ook het beeldmateriaal op DVD uitgebracht, met een prachtige rondleiding door het traditionele dorp Mikropoli.

Ik geef nu alweer 19 jaar danslessen bij vele dansgroepen en verenigingen in de regio, dit doe ik met plezier en ik ben nog maar pas begonnen
Mijn ervaring heb ik niet alleen in Griekenland mogen delen maar ook in het buitenland zoals in Las Vegas in de USA, in Edmonton in Canada en in Nederland heb ik in Utrecht al diverse seminars gegeven.

Nu mag ik vol trots zeggen dat ik weer naar Nederland zal komen om alle oude bekenden weer te zien en om met nieuwe dansers kennis te maken en samen met jullie een gezellige, leerzame dansdag door te brengen in het gezellige Utrecht.

Sferen uit Macedonië en Thracië in ons seminar....... twee regio's van Griekenland met een grote rijkdom aan diverse instrumenten, bewegingen en uitspraken die omgetoverd werden door prachtige liederen.

”Weet wat je danst” is het motto van dit seminar……en ik heb er alvast heel erg zin!

Katerina....



20η Απρίλη Eλληνικό Σεμινάριο Χορού στην Ουτρέχτη

Picture
Αγαπητοί φίλοι της Ολλανδίας,
Η Αστερίου Καβάζη Κατερίνα γεννήθηκε, ζει κι εργάζεται στην Προσοτσάνη του Ν.Δράμας.
Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα της Μακεδονικής λύρας κοντά στον παππού της Δημήτρη Ζεδαμάνη απο την Πετρούσα.
Απο μικρή αγάπησε την παράδοση του τόπου αλλά και όλης της χώρας. Επι 18 χρόνια αφιερώθηκε και συνεχίζει να δίνει αγάπη αλλά και να παίρνει απο τον πλούτο της μουσικοχορευτικής παράδοσης!

Διδάσκει σε Συλλόγους της περιοχής της χορούς, ηθη, έθιμα απο όλη την χώρα.
Το ερευνητικό της έργο την ώθησε να ασχοληθεί με την καταγραφή της παράδοσης των γηγενών κατοίκων του Ν.Δράμας.
Το 2000 κυκλοφόρησε η πρώτη καταγραφής της με τραγούδια απο την Μικρόπολη.
Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε και το οπτικό υλικό, μια περιήγηση στο όμορφο αυτό χωριό του Μενοικίου όρους.

Έχει συλλέξει πάνω απο 200 τραγούδια της χαράς, της ξενητειάς , του πολέμου, μοιρολόγια καθώς και έθιμα της περιοχής της.
Καταγραφή φορεσιάς σε κάθε χωριό των γηγενών κατοίκων.

Την δουλεία της αυτή έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα, στο
Λας Βέγκας ΗΠΑ, στο Έντμοντον του Καναδά, στην Ουτρεχτη Ολλανδιας και είναι μεγάλη της χαρά πoύ θα βρεθεί πάλι  κοντάς μας στις 20 του Απρίλη στο σεμινάριο που διοργανώνει Ο χορευτικός Σύλλογος της Ουτρέχτης Νεράιδα (Neraida Greek Dances)
Άρωμα Μακεδονίας και Θράκης στο σεμινάριο μας λοιπόν, δυό περιοχών της Ελλάδας με τόσο πλούτο σε ηχοχρώματα,σε κινήσεις και σε λόγους που γίνανε τραγούδια για να μας μαγεύουν.

"Όλα στην ζωή είναι ένα φύσημα απαλό....................δείξε μου πως χορεύεις για να πάρω απο το φύσημά σου!
Καλή αντάμωση φίλοι αγαπημένοι,με φύσημα και πολύ χορό"!
Και με αυτά τα λόγια συνεχίζει να βαδίζει τον δρόμο της παράδοσης!

Κατερίνα.....
 
.http://www.neraidagreekdances.nl/katerina-asteriou-kavazi.html

Σεμινάριο Χορού-"Ελλήνων Ρίζες"

Στήνουν "μειονότητα" και στις Σέρρες οι φιλοσκοπιανοί



novazoraserres
Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η προσπάθεια των λιγοστών φιλοσκοπιανών στην Ελλάδα, που σαφώς αναφαίρετο δικαίωμα τους είναι να μην αισθάνονται Έλληνες, πως στην Μακεδονία υπάρχει "μειονότητα" που αγγίζει τους … 500 χιλιάδες "Μακεντόνετς" που καταπιέζονται από τις Αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, μεθοδικά και μέσω του … πολιτισμού και της παράδοσης, επιχειρούν να "εισβάλλουν" και σε περιοχές εκτός δυτικής Μακεδονίας, ακόμη και στις Σέρρες.
Το 2009 το infoserres.gr είχε αποκαλύψει πως η ανεξάρτητη Εμπειρογνώμων του ΟΗΕ σε θέματα μειονοτήτων Γκέι Μακ Ντούγκαλ, που σήμερα έχει παραιτηθεί από τη θέση της, είδε και στις … Σέρρες, καταπιεσμένους "Μακεντόνετς". Η Αμερικανίδα πρώην αξιωματούχος, βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 στην Έδεσσα και συνάντησε μέλη του φιλοσκοπιανού “Ουράνιου Τόξου”, ανάμεσά τους και ενός Σερραίου χοροδιδάσκαλου, που παρουσιάστηκε στην Μακ Ντούγκαλ, ως … εκπρόσωπος της "μειονότητας" από τις Σέρρες. Η παρουσία του και όσα υποστήριξε τότε, οδήγησε την αξιωματούχο του ΟΗΕ, να κάνει λόγο στην έκθεση της και για ύπαρξη "Μακεντόνετς"στην κεντρική Μακεδονία και στο νομό Σερρών, άσχετα αν η ίδια δεν πάτησε το πόδι της στην περιοχή μας. Εξάλλου, στη συγκεκριμένη συνάντηση, παρουσιάστηκαν και χάρτες της βόρειας Ελλάδας, με… σημειωμένες τις πόλεις και τα χωριά, που, σύμφωνα με το «Ουράνιο Τόξο», ζουν καταπιεσμένοι Σκοπιανοί, ανάμεσά τους και χωριά του νομού Σερρών.
Επειδή ο εν λόγω κύριος, που επαναλαμβάνουμε είναι δικαίωμα του να αισθάνεται Σκοπιανός, Βούλγαρος ή οτιδήποτε άλλο αλλά ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΜΟΝΟ για τον εαυτό του και όχι για τους ντόπιους των Σερρών, διδάσκει … χορούς σε Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας, εφιστούμε την προσοχή των Δ.Σ, γιατί είναι γνωστό πλέον πως οι φιλοσκοπιανοί κύκλοι, χρησιμοποιούν την παράδοση για να "αλώσουν" συλλόγους και συνειδήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρούν διακριτικά να εισάγουν ως τοπικά, τραγούδια (πολλά με … κομιτατζίδικο νόημα) που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με τη σερραϊκή παράδοση και τον ντόπιο σερραϊκό πληθυσμό.
Και επειδή κάποιοι θα μας θεωρήσουν υπερβολικούς και … "εθνικιστές", στο τελευταίο τεύχος του φιλοσκοπιανού περιοδικού "NOVA ΖΟRA", που εκδίδει το "Ουράνιο Τόξο" (φωτό), υπάρχει … μινιμαλ αφιέρωμα στην … ΣΕΡΣΚΑ ΟΚΟΛΙΑ (περιοχή Σερρών στα σλάβικα).
Δεν στεκόμαστε βέβαια, στα video που υπάρχουν αναρτημένα στο διαδίκτυο, και δείχνουν τον συγκεκριμένο χοροδιδάσκαλο και τους φίλους του να χορεύουν (και) για τον (Βούλγαρο) κομιτατζή Κονσταντιν Νάνκοφ, αλλά στο γεγονός πως μεθοδικά και συντονισμένα η φιλοσκοπιανή προπαγάνδα επεκτείνεται και στις Σέρρες.
Πλέον για όσα τυχόν δυσάρεστα υπάρχουν στο μέλλον, την κύρια ευθύνη θα την έχουν τα Δ.Σ τον εν λόγω συλλόγων, που ανέχονται να διδάσκουν τα παιδιά τους χορούς, άτομα που δεν κρύβουν πως είναι μέλη της "καταπιεσμένης" μειονότητας Σκοπιανών στη χώρα μας. Θα επιστρέψουμε στο θέμα …
 
http://www.infoserres.gr