Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Εκδρομή στο ιστορικό χωριό των Βλάχων

Εκδρομή στο ιστορικό χωριό των Βλάχων, Παπά Τσαϊρ, στο Gotse Delchev 


BLAXOI PROSOTSANHS 8
Την Κυριακή 22 Ιουνίου το πρωί πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στο ιστορικό χωριό για τους Βλάχους της Προσοτσάνης, Παπά Τσαϊρ, που σημαίνει το Λιβάδι του Παπά που σήμερα ανήκει στον Δήμο Gotse Delchev και ονομάζεται Popovi Livadi  σε υψόμετρο περίπου 1400μ στο όρος Pirin.
Το 1913 το χωριό Παπά Τσαϊρ λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους με αποτέλεσμα οι Βλάχοι της περιοχής, όσοι επέζησαν, με την βοήθεια του Ελληνικού στρατού μεταφέρθηκαν σε περιοχές τις Δράμας και των Σερρών.  Από την καταστροφή βέβαια δεν γλύτωσε η εκκλησία Πέτρου & Παύλου.

BLAXOI PROSOTSANHS 4
Το 2002 ξεκίνησε η προσπάθεια αναστήλωσης της εκκλησίας από τον Σύλλογο Βλάχων Προσοτσάνης “Οι Γραμμουστιάνοι” με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Δήμαρχο Προσοτσάνης Γεώργιο Μακρή ο οποίος ενίσχυσε οικονομικά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γκότσε Ντέλτσεφ κ.κ. Ναθαναήλ. Οι εργασίες ξεκίνησαν. Αργότερα η εκκλησία εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα interreg και σήμερα είναι στην σχεδόν στην τελική μορφή.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας παρουσία του Μητροπολίτη Gotse Delcev κ.κ. Σεραφείμ και ακολούθησε παραδοσιακό βλάχικο γλέντι.
Ο Σύλλογος δώρισε στον Μητροπολίτη το Ιερό Ευαγγέλιο για την εκκλησία, το οποίο ήταν προσφορά της οικογενείας Ευθυμίου και Ευαγγελίας Καφαδάρη, με καταγωγή από το Παπά Τσαϊρ.

BLAXOI PROSOTSANHS 6
Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος του Gotse Delchev κ. Vladimir Moskov, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ.Άγγελος Λύσσελης, ο πρώην Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Γαϊτάνης Περικλής, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, η Πρόεδρος του συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας κα Κατσιγιάννη Αγλαϊα και πλήθος κόσμου.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Προσοτσάνης θέλει να ευχαριστήσει τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο για την παρέμβασή του με σκοπό την  πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Gotse Delchev κ.κ. Σεραφείμ για την άριστη φιλοξενία, τον Δήμαρχο Gotse Delchev και  τους συνεργάτες του για την υλικοτεχνική βοήθεια που μας παρείχαν.

2ο Πανελληνιο Πολιτιστικο Ανταμωμα