Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η αρχαία Εγνατία Οδός

Η Εγνατία Οδός ήταν ένας από τους µεγαλύτερους στρατιωτικούς και εµπορικούς δρόµους του αρχαίου κόσµου. Ο άξονας που συνέδεε τη Ρώµη µε τις κτίσεις της στην Ανατολή. Κατασκευάστηκε µεταξύ 146 και 120 π.Χ. από τον ανθύπατο της Μακεδονίας Γναίο Εγνάτιο, πάνω στα ίχνη του πανάρχαιου δρόµου που διέσχιζε τη Μακεδονία και τη Θράκη από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
Τον δρόµο αυτόν είχαν ακολουθήσει τα στρατεύµατα του Δαρείου και του Ξέρξη στις εκστρατείες των Περσών κατά της Ελλάδος στις αρχές του 5ου π.Χ. αι. Τον ίδιο δρόµο ακολούθησε και ο Αλέξανδρος στην εκστρατεία του από την Ευρώπη προς την Ασία.

Γιορτή Τσίπουρου 2013 στην Καλή Βρύση Δράμας (φωτ.)




Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου 2013 η καθιερωμένη Γιορτή Τσίπουρου στην Τοπική Κοινότητα Καλής Βρύσης του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας.

Στο χωριό που η αμπελοκαλλιέργεια ήταν γνωστή από τα παλαιότερα χρόνια, η παραγωγή τσίπουρου στα παραδοσιακά καζάνια θεωρείται από όλους ιεροτελεστία.

Η γιορτή τσίπουρου καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης και διοργανώνεται το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου στα αποστακτήρια του χωριού.

Φέτος, πραγματοποιήθηκε στο αποστακτήριο-τσιπουράδικο του Παύλου Χατζηγεωργίου. Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου προσέφεραν στους παρευρισκόμενους τσίπουρο και κρασί, την παραδοσιακή βραστή γίδα και ψητά κρέατα. Ακολούθησε λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι με τους ήχους των τοπικών οργάνων γκάιντας και νταχαρέ.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

Τελευταία επεξεργασία στις Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 02:33

Gallery εικόνων