Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Κωνσταντίνος (Δράμα)


Οταν η Kρήτη αντάμωσε με τη Μακεδονία



Αρχισαν οι παραστάσεις με κοινό τίτλο «Φτάσε όπου δεν μπορείς»
Η Κρήτη και η Μακεδονία βαδίζουν βίους παράλληλους μέσα στα χρόνια – αρκεί να θυμηθούμε ότι η Μακεδονία απελευθερώθηκε το 1912, έναν χρόνο πριν από την υποδοχή της Κρήτης στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας, το 1913. Κοινό το πέρασμα στους αιώνες, υποδούλωση, καταπίεση, όνειρα, αγώνες. Οι ψηφίδες που συνθέτουν το κρητομακεδονικό «παζλ» αρχίζουν στη μυθολογία, όταν οι θεοί γεννιούνταν στη Δίκτη και κατοικούσαν στον Ολυμπο.
Μια σύγχρονη πολιτισμική σύζευξη ανάμεσα στην Κρήτη και στη Μακεδονία αποπειράθηκε η Ομάδα Εκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη με την παράσταση που έδωσε την περασμένη Παρασκευή (2 Μαρτίου) στο θέατρο ΠΚ. Μαζί με την Ομάδα Παραδοσιακού Χορού «Βάκχες», που ειδικεύεται σε μακεδονικούς χορούς, οι αδελφοί Μεγαλακάκη ενθουσίασαν το κοινό «παντρεύοντας» τη μακεδονίτικη «Χασαπιά» με τον κρητικό πεντοζάλη.
«Με τις παραστάσεις “Φτάσε όπου δεν μπορείς” επιχειρούμε να δώσουμε μια καλλιτεχνική προσέγγιση στην κρητική χορευτική έκφραση με απόλυτο σεβασμό και αγάπη» λέει ο Γιάννης Μεγαλακάκης. «Παρουσιάζουμε χορούς από διάφορες περιοχές της Κρήτης, τους οποίους έχουμε καταγράψει και συνεχίζουμε να ερευνούμε, με στόχο την ανάδειξη της κουλτούρας και της ψυχοσύνθεσης των Κρητών κάθε περιοχής. Παράλληλα παρακολουθούμε δύσκολους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς με στόχο την ανάδειξη της τέχνης του κρητικού χορού».
Συγχρόνως η Ομάδα Εκφρασης Κρητικών Χορών επιχειρεί «τη δύσκολη αλλά και συνάμα ενδιαφέρουσα μουσικοχορευτική σύμπραξη του κρητικού με άλλους ελληνικούς χορούς» επισημαίνει ο Γ. Μεγαλακάκης. «Σε κάθε παράσταση εκλεκτοί καλεσμένοι από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θα παρουσιάζουν τους χορούς της περιοχής τους».
Στις παραστάσεις οι χορευτές τραγουδούν, συνδιαλέγονται καλλιτεχνικά με τους μουσικούς και επιχειρούν να δώσουν το δικό τους στίγμα στον κρητικό χορό πατώντας στα χνάρια των παλιών. Εμφαση έχει δοθεί στην ενδυμασία των χορευτών. «Είναι λιτή, χωρίς τα φολκλορικά ή μουσειακά στολίδια τα οποία εμποδίζουν τη χορευτική έκφραση».
Πηγή http://www.flashstar.gr