Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

17/10/2013
.
.
ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3.

17 Ὀκτωβρίου

.
322 π.Χ.— (βλ. & 12/10) Η σημερινή, φέρεται ως πιθανή ημερομηνία θανάτου,του ρήτορος Δημοσθένους. Γεννήθηκε στην Παιανία το 384. Χαρακτηριστικό τού μεγάλου Αθηναίου ρήτορος και πολιτικού, η ισχυρή του θέλησις, χάρη στην οποία ξεπέρασε προβλήματα βραδυγλωσσίας και αρθρώσεως, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο ρήτορα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ίσως και όλων των εποχών. Εναντιώθηκε στην επεκτατική πολιτική του Φιλίππου, με τους λόγους του που είναι γνωστοί ως «Φιλιππικοί», επιδρώντας καταλητικώς στην εξωτερική πολιτική των Αθηνών. Υπήρξε εκ των πρωτοστατών της Αντιμακεδονικής πτέρυγος, και ουδέποτε απέκρυψε την «αντίθεσή» του. Στην Αθήνα, το 324 π.Χ., η αντιμακεδονική πολιτική πτέρυγα ήταν πανίσχυρη, παρά την στρατιωτική παντοδυναμία των Μακεδόνων. Την περίοδο εκείνη, ο Δημοσθένης, ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο με αφορμή την άφιξι στην Αθήνα του Αρπάλου, διαχειριστού και καταχραστού για δεύτερη φορά, του βασιλικού θησαυροφυλακίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρ’ότι  ο Αλέξανδρος είχε δεχθεί την μετάνοιά του την πρώτη φορά, επαναδιορίζοντάς τον οικονομικό διαχειριστή. Το περιστατικό αυτό δείχνει τον πλήρη εκμαυλισμό και την σήψη που είχε επέλθει στην Αθηναϊκή δημοκρατία την εποχή εκείνη. Ο Δημοσθένης διωκόμενος από τον Αντίπατρο, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Αθήνας να επαναστατήσει και να αποκτήσει την ανεξαρτησία της έναντι των μακεδόνων, αυτοκτόνησε. Έχουν διασωθεί 27 δημόσιοι και 31 ιδιωτικοί λόγοι του Δημοσθένους. Επίσης 6 επιστολές και 1 βιβλίο που περιέχει 24 προοίμια λόγων. Ως γνήσιοι –εκ των λόγων του – θεωρούνται μόνο 34 ή 37.

1492 ἤ 1493.—Φαίνεται ότι η σεισµικότητα στην Κω ξεκίνησε το 1491. Ο σεισµός αυτός ήταν πολύ καταστρεπτικός· περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκε ολόκληρο το χωριό της Αρχαίας Αντιµαχίας και το µισό χωριό των Ιωαννιτών και του Κέφαλου. Ο σεισµός προκάλεσε ζηµιές και στην τουρκία, ενώ έγινε αισθητός σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
1687.—Νέος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Ιάκωβος.  Μετά από δολοπλοκία του μεγάλου Βεζύρη,  ανέτρεψε τον προκάτοχό του Διονύσιο Δ΄ Μουσελίμη.
1707.—Πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γαβριήλ Γ΄. Είχε γεννηθεί στην Σμύρνη και υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως την περίοδο 1702-1707.
1797.—Τρείς μήνες μετά την άφιξη των γάλλων στα Επτάνησα, επισημοποιήται η εγκατάστασις των με την Συνθήκη του Κάμποφόρμιο. Ως αποτέλεσμα του Γαλλοαυστριακού πολέμου, υπήρξε η αυτοκατάργησις της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» και η προέλασις των γάλλων στις ενετικές κτήσεις, μεταξύ αυτών και των Επτανήσων. Όταν στις 29 Ιουνίου 1797 τα γαλλικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου , ο γέρο πρωτόπαπας Χαλκιόπουλος Μάντζαρος, ως εκπρόσωπος των Επτανησίων , υποδέχθηκε τον στρατηγό Antoine Bonavita Gentili, προσφέροντάς του ένα αντίτυπο της «Οδύσσειας» του Ομήρου λέγοντας : «Στρατηγὲ καὶ Γάλλοι, εἰς τὴν νῆσον ταύτην θέλετε συναντήσῃ λαὸν μᾶλλον ἀμαθῆ ὡς πρὸς τὰς ἐπιστήμας καὶ τὰς τέχνας αἱ ὁποῖαι εἰς ἄλλα ἔθνη ἀνθοῦσιν· μὴ περιφρονήσετε ὅμως τοῦτον. Διδαχθῆτε νὰ τὸν ἐκτιμήσετε, ἀναγιγνώσκοντες τὸ βιβλίον τοῦτο».
1821.—Μετά την λύση της αρχικής πολιορκίας του φρουρίου των Πατρών υπό των Ελλήνων, ο Ανδρέας Λόντος μετά των υπ’ αυτού επαναστατών την επαναλαμβάνει.Αξιοσημείωτη ήταν η προσφορά  του Λόντου κατά τον Αγώνα.Η γενναιοδωρία του και η αυτοθυσία του ήταν παροιμιώδεις. Κάποτε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος βλέποντας αυτή την αρχοντική απλοχεριά του Λόντου, του είπε: «Λόντο, Λόντο, κράτα και παραπίσω τα χρήματά σου, να μην ψωμοζητήσει το σπίτι σου». Ο Λόντος απάντησε: «Πλούτη μου είναι η πατρίδα. Χωράφια μου η Ελλάδα». Πείνασε ο Λόντος, αλλά δεν ψωμοζήτησε. Προτίμησε τον θάνατο στο τέλος, μην υποφέροντας την ταπείνωση της φτώχειας. Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του σημειώνει για την περίσταση: «Έπεσε εις μεγάλο χρέος, ότι δεν έβαζε ποτέ πήχη στα πράματά του. Από αυτό ήτο, από άλλο – μια αυγή ευρέθη σκοτωμένος., όλο το κεφάλι του σκόρπιο και η πιστόλα του άδεια. Αυτό μόνο ο Θεός το ξέρει – άλλος τον εσκότωσε, μόνος του σκοτώθη».
1827.—Ο Φαβιέρος, επικεφαλής ισχυρής δυνάμεως τακτικών και ατάκτων καθώς και πολλών ενόπλων Χιωτών, αποβιβάζεται στην Χίο, και την απελευθερώνει, αναγκάζοντας την τουρκική φρουρά να αποκλειστεί στο κάστρο της πρωτεύουσας του νησιού. Τις επόμενες μέρες, εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων επισκέφτηκαν τον Φαβιέρο και του ζήτησαν ν’ αποσύρει τις δυνάμεις του. Ο Φαβιέρος αρνήθηκε ενώ παράλληλα έκανε επιδρομές στ’ απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας. Με την έλευση του Καποδίστρια,έλυσε την πολιορκία του κάστρου και επέστρεψε στην Γαλλία.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΙΜΑΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ 18541854.—Ξεκινά η πολιορκία της Σεβαστουπόλεως, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Στον Κριμαϊκό πόλεμο συμμετείχαν και Έλληνες εθελοντές, όπου 1.000 άνδρες περίπου με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Πάνο Κορωναίο πολέμησαν στην πλευρά των Ρώσων κατά την πολιορκία της Σεβαστουπόλεως, καθώς και το Ελληνικό τάγμα του Μπαλακλάβα [στον κινηματογράφο αποτυπώθηκε στη γνωστή ταινία " Η επέλαση της ελαφράς Ταξιαρχίας"],που συμμετείχε στην ομώνυμη μάχη και το οποίο αποτελείτο από Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή.Οταν ξέσπασε ο Κριμαϊκός πόλεμος ο ελεύθερος και υπόδουλος ελληνισμός πίστευε σε πιθανή νίκη της Ρωσίας και ότι ήρθε η ώρα για την πραγμάτωση των εθνικών του πόθων. `Ετσι στην Θεσσαλία, `Ηπειρο και Μακεδονία εκδηλώθηκαν επαναστατικά κινήματα για απελευθέρωση των αλυτρώτων αδελφών, με αποτέλεσμα την «επέμβαση» [για άλλη μία φορά] των Μ.Δυνάμεων.
1860.—Γεννιέται στο Αργοστόλι ο συνθέτης Διονύσιος Λαυράγκας. Ήταν σπουδαίος μουσουργός (συνθέτης) που ανήκει στην λεγόμενη Επτανησιακή μουσική Σχολή· συνέδεσε το όνομά του με τη σημαντικότερη περίοδο του θιάσου του Ελληνικού Μελοδράματος, του επονομαζόμενου Γ΄ Ελληνικού Μελοδράματος.
1863.— (17-18/10) Ο βασιλεύς Γεώργιος Α’ φθάνει εις τόν Πειραιά, επιβαίνων τού ατμοδρόμωνος «Ελλάς», υπό κυβερνήτην τον Γ. Σαχτούρην. Θα βασιλεύσει 50 ταραγμένα χρόνια.Στις 31Οκτωβρίου ορκίσθη Βασιλεύς των Ελλήνων. Ο Γεώργιος αναγνωρίζεται από όλους ως ένας από τους συνετότερους βασιλείς της Ελλάδας.Προσαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα την άσκηση εντόνου επιρροής στην ελληνική πολιτική σκηνή, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από όσο ήταν φανερό στην εποχή του. Μάλιστα πολλές φορές οι γνωρίζοντες τον χαρακτήρα του έλεγαν πως ο θυρεός του, «Πατήρ του Έθνους» ήταν ακριβής στην κυριολεξία. Σε γενικές γραμμές απέφευγε τους αυλοκόλακες και προτιμούσε να ενημερώνεται άμεσα για τις εξελίξεις, όσο δυσάρεστες και αν ήταν, πράγμα άλλωστε στο οποίο οφείλεται και η μνημειώδης προσαρμοστικότητά του.
1864.—Η προκύψασα μετά την Μεταπολίτευσιν τού 1862 Εθνική Συνέλευσις (Β’), ψηφίζει το νέον Σύνταγμα και καθιερώνει ως πολίτευμαν την βασιλευομένην δημοκρατία.
1897.—Ιδρύεται η Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
1909.—Καταστέλλεται κίνημα των κατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υπό   τον Υποπλοίαρχο Κ. Τυπάλδο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες και από τις δυο μεριές. Το κίνημα αυτό στρεφόταν κατά του Στρατιωτικού Συνδέσμου.
1910.—Με Βασιλικό Διάταγμα διαλύεται η Βουλή, και η χώρα οδεύει σε εκλογές.
1912.—Οι Ελληνικές δυνάμεις (4η μεραρχία), κατόπιν σφοδρών μαχών, καταλαμβάνουν τα υψώματα Νολμπάκιοϊ και απελευθερώνουν την Νάουσαν από τον τουρκικόν ζυγόν. Από το δημοσίευμα της φημερίδος «ΕΜΠΡΟΣ», στο φύλλο της 21ης Οκτωβρίου 1912,  πληροφορούμαστε για την φυγή τούρκων προς άγνωστη κατεύθυνση και για την απελευθέρωση της Νάουσας αμαχητί και την απόδοσή της στον Αρχηγό του Στρατού τον διάδοχο Κωνσταντίνο.
.—Μικτά αγήματα του στόλου απελευθέρωσαν την Ίμβρο, Θάσο και Άγιο Ευστράτιο.
.—Η Ελλάδα, η Σερβία και η βουλγαρία κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της τουρκίας.
.—Οι βούλγαροι καταλαμβάνουν το Λουλέ Μπουργκάς.
1913.—Οι Σέρβοι εισβάλουν στην αλβανία.
1916.—Γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει έξω από τον Πειραιά το Ελληνικό ατμόπλοιο “Αγγελική”.
.—Οι φερόμενοι ως Σύμμαχοί μας,  αναγνωρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση Βενιζέλου.
1918.—(30/10 ν.ημ) Σύναψις ανακωχής του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ τουρκίας και Αντάντ. Θα υπογραφεί επισήμως την επομένη με τους τούρκους να αναγνωρίζουν την ήττα τους.
.—Για πρώτη φορά ακούγεται ο Εθνικός μας Ύμνος στην Μεγάλη Βρετανία, μεταφραζόμενος από τον Κίπλινγκ, ο οποίος διατήρησε το μέτρο του Σολωμού.
1919.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας στην περιοχή Καύστρου, ο Ελληνικός στρατός καταδιώκει τούρκους άτακτους.
1920.—Στις περιοχές Κιουτάχειας, ο Ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.
.—Το υπό τον Δημήτριο Γούναρη Κόμμα των Εθνικοφρόνων, μετονομάζεται σε Λαϊκό Κόμμα.
1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με μάχες περιπόλων.
1928.—O Ελευθέριος Βενιζέλος διαβάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 19ης Αυγούστου. Δύο μέρες αργότερα (19/10) εξέλεξε ως πρόεδρό της τον I.Τσιριμώκο.
1941.—Οι Γερμανοί εκτελούν 250 κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη. Εκδηλώσεις μνήμης τελούνται κάθε επέτειο της Σφαγής των Κερδυλίων στις 17 Οκτωβρίου κάθε έτους.
1944.—Το θωρηκτό Αβέρωφ επικεφαλής για άλλη μια φορά του Στόλου που μετέφερε την τότε ελληνική κυβέρνηση από την εξορία στην απελευθερωμένη Αθήνα, αγκυροβολεί το απόγευμα της ημέρας αυτής στον όρμο του Φαλήρου μετά την αποχώρηση των Γερμανοϊταλικών στρατευμάτων κατοχής. Την επομένη υψώνεται στην Ακρόπολη η Ελληνική Σημαία του Θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ».
ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ1945.—Νέα de facto κυβέρνηση υπό την προεδρία της Αυτού Μακαριότητος του αντιβασιλέος Δαμασκηνού, η οποία όμως θα έχει ιδιαίτερα μικρή διάρκεια. Στις 9 του μηνός προηγήθηκε η παραίτηση της επίσης de facto κυβερνήσεως Βούλγαρη. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και μετέπειτα αντιβασιλεύς της Ελλάδος Δαμασκηνός, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις στις προκλητικές και απειλητικές υποδείξεις των κατακτητών και των προδοτών συνεργατών τους. Ο κατοχικός πρωθυπουργός Γ. Τσολάκογλου τον είχε απειλήσει αρκετές φορές. Όταν οι στερήσεις και η πείνα, αποδεκάτιζαν τον ελληνικό λαό, ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός δεν παρέμεινε άπραγος ενώπιον του πόνου και του αφανισμού των Ελλήνων.
1949.—Αναγγελία από τον ραδιοφωνικό σταθμό των συμμοριτών «Ελεύθερη Ελλάδα», η κατάπαυσις του πυρός από την πλευράν τους, τερματίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμον ο οποίος εστοίχισε την ζωήν εις 8.249 αξιωματικούς και στρατιώτες και σε 41.253 κομμουνιστάς.
.— Η Κυβέρνησις και η Βουλή, μετά την επιτυχία κατά τού κομμουνιστικού κινδύνου, διορίζει τον Αλ. Παπάγο σε Στρατάρχη.
1954.—Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός Άγρα, ισχύος 50.000 κιλοβάτ.
1964.— Μετατρέπεται η καταδίκη του Ρένου Αποστολίδη από τριετής φυλάκιση, σε οκτάμηνη· ως λόγος καταδίκης ήταν η εισβολή που πραγματοποίησε στην Βουλή στις 3 Ιουλίου 1964, «ηγούμενος μιας ομάδας ακροδεξιών».
1981.—Πεθαίνει η Λίνα Τσαλδάρη, κόρη του ιστορικού και Πρωθυπουργού της Ελλάδος Σπυρίδωνα Λάμπρου που έλκυε την καταγωγή του απ’ το χωριό Καλαρρύτες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Ελλάδα, το 1956. .
.—Πεθαίνει ο Ελβετός μυθιστοριογράφος Άλμπερτ Κοέν. Είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα.
.—Η χώρα μας, για πρώτη φορά, λαμβάνει μέρος στις Ευρωεκλογές.
1991.—Παίζει για τελευταία φορά ο Βασίλης Χατζηπαναγής σε αγώνα προς τιμήν του, όπου σημειώνονται έντεκα γκολ και ο Ηρακλής κερδίζει τους Επίλεκτους με 6-5.
1992.—Πεθαίνει ο ποιητής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ορέστης Λάσκος
1995.—Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού “Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997″, υποβάλλει ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, δίνοντας προτεραιότητα, σ’ αυτό, που εκείνος θεωρεί σωστό και δίκαιο.
1999.—Πεθαίνει η ηθοποιός Μέμα Σταθοπούλου
.
.
.
Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναπαραγωγὴ ἡμερομηνιῶν, μὲ τὴν προϋπόθεση νὰ ἀναφέρεται ὡς πηγὴ  τὸ «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
.
.
.
Βασική πηγή: www.e-istoria.com
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου