Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (ΚΕ.Π.Α.Α.Μ.)


Βιογραφικό ΚΕ.Π.Α.Α.Μ.
Καρπός της γόνιμης συνεργασίας των Πολιτιστικών Συλλόγων: Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Πετρούσας, Πύργων και Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος», αποτέλεσε το έτος 2009, η ίδρυση του «Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» (ΚΕ.Π.Α.Α.Μ.) με έδρα τη Δράμα, ενώ το 2011 προσχώρησε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου. Πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν ισόποσα οι παραπάνω Σύλλογοι και εκπροσωπούνται στη Γενική Συνέλευση αυτής με τον Πρόεδρό τους.

Οι σκοποί της Εταιρίας είναι: η μόνιμη πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, προβληματισμού, αναζήτησης, μελέτης, έρευνας και τεκμηρίωσης, σε θέματα ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού, περιβάλλοντος, αλληλεγγύης, ενότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης, χωρίς κατάργηση της λειτουργικής πολιτιστικής αυτονομίας των Συλλόγων που την απαρτίζουν. Παράλληλα, επιδιώκεται η διεύρυνση με την είσοδο νέων μελών (Πολιτιστικών Συλλόγων), εφόσον αποδέχονται τους σκοπούς και στόχους της Εταιρίας που ετέθησαν στο καταστατικό της.
Οι κοινές δράσεις των παραπάνω Συλλόγων ξεκίνησαν την 8η-7-2007 με το 1η συνάντηση με «Τραγούδια και χορούς της Δράμας» στο φαράγγι της Πετρούσας και συνεχίστηκαν με τις εξής σημαντικότερες:
Την 19η-10-2008 για τα 100 χρόνια από το τέλος του «Μακεδονικού Αγώνα» στη Δράμα, με ομιλία του καθηγητή Α.Π.Θ. κ. Αθ. Καραθανάση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ν/Α Δράμας.
Την 12η-12-2009 το 1ο συνέδριο με θέμα «Λαϊκά δρώμενα και αρχέγονες τελετουργίες», που έγινε στο ξενοδοχείο «Κούρος» στη Δράμα, στο οποίο συμμετείχαν με εισηγήσεις – ανακοινώσεις τους επτά (7) καταξιωμένοι επιστήμονες, λαογράφοι, ερευνητές.
Την 3η -7-2010 με τη μουσική συναυλία «Μακεδνών Μέλος» στο φαράγγι της Πετρούσας, όπου 14 ορχήστρες και χορωδίες από όλη τη Μακεδονία, έπαιξαν και τραγούδησαν σκοπούς και τραγούδια της μακεδονικής λαϊκής παράδοσης.
Το 3ήμερο 10-11-12/12/2010 πραγματοποιήθηκε το 2ο συνέδριο με θέμα «Τοπική κληρονομιά και ανάπτυξη» στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, στο οποίο συμμετείχαν 20 καταξιωμένοι επιστήμονες εκ των οποίων οι δύο αλλοδαποί (Γερμανία, Σλοβενία).
Την 3η -7-2011 με το 2η συνάντηση «Τραγούδια και χορούς της Δράμας» στο φαράγγι της Πετρούσας, με θεματική ενότητα «Ο κύκλος της ζωής».
Επίσης, από το έτος 2010 πραγματοποιείται κοινή έκδοση ημερολογίου τοίχου διαφόρων θεματικών ενοτήτων (π.χ. φορεσιές, έθιμα, επαγγέλματα του χθες). Μαζί με άλλους φορείς συνδιοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικών δίσκων (CD) ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου (π.χ. το βιβλίο «Τετράδια Βουλγαρικής Κατοχής 1916-18» του Ν. Ρουδομέτωφ την 4η -7-2010 στη Χωριστή, το cd «Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα» των Αδελφών Παπαεμμανουήλ την 15η -10-2011 στη Δράμα).
Τέλος, κάθε χρόνο όλοι οι προαναφερθέντες Σύλλογοι συμμετέχουν με τα χορευτικά τους τμήματα στις εορταστικές εκδηλώσεις των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της Δράμας την 1η Ιουλίου και την ημέρα μνήμης του «Μακεδονικού Αγώνα» που τιμάται τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου στον Βώλακα Δράμας, ενώ πραγματοποιούν τις ημέρες μετά το Πάσχα ετήσια χοροεσπερίδα. Προγραμματίζονται επίσης πολλές ακόμη εκδηλώσεις για το άμεσο αλλά και απώτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου