Ο Αθανάσιος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Προσοτσάνη το 1886 και πέθανε το 1967.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Σερρών το 1904 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1912.
Καπετάν Τσάρας( Κων/νος Νταής)
(Σημ.Yauna, ακολούθησε δηλαδή το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ σύστημα του 1887, δες προηγούμενες Ανάρτηση.)
Έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα και φυλακίστηκε από τους Τούρκους, ενώ κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου, το 1912, κρατήθηκε όμηρος των τουρκικών αρχών.
Πρώτ’ απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Οργανωτική Επιτροπή της Β' Επιστημονικής Συνάντησης Δράμας, γιατί δέχτηκε και τη δική μου ανακοίνωση ανάμεσα στις τόσες αξιόλογες.
Έτσι μου έδωσε την ευκαιρία να νιώσω τη χαρά της προσφοράς στην Ιστορία του αγαπημένου αυτοί μαρτυρικού τόπου που λέγεται Νομός Δράμας.
Εισαγωγικά
Ένας πολύτιμος χειρόγραφος Κώδικας “τής έν Βησσοτσάνη Ίεράς ’Εκκλησίας τού 'Αγίου Γεώργιον' του έτους 1906 στάθηκε η αφορμή να ασχοληθώ με το μακεδονομάχο Ιωάννη Σαμαρά.
Έπεσε στα χέρια μου το 1984, όταν προσπαθούσα να συγκεντρώσω στοιχεία για μια ερευνητική μου εργασία σχετική με τον καπετάν Τσάρα .
Τον Κώδικα με ευχαρίστηση μου είχε παραχωρήσει τότε ο γιος του Ιωάννη Σαμαρά, Δημήτριος.
Διαβάζοντάς τον, πρόσεξα ότι ο Ιωάννης Σαμαράς διοριζόταν από το μητροπολίτη Δράμας Εφοροεπίτροπος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου για έξι συνεχή χρόνια, από το 1906 μέχρι το 1911. οπότε και δολοφονήθηκε από τους Τούρκους.
Στο τελευταίο τέταρτο του 17ου αι. θα πρέπει να εξισλαμίζεται ο πληθυσμός του Κόντσιαν, εγκαταλελειμμένου σήμερα οικισμού, βορείως του Βοβλιτσίου και 2 χλμ. απέχοντος αυτού, επί του ίχνους της αρχαίας οδού, η οποία διήρχετο διά μέσου αυτού.
Αρχισαν οι παραστάσεις με κοινό τίτλο «Φτάσε όπου δεν μπορείς»
Η Κρήτη και η Μακεδονία βαδίζουν βίους παράλληλους μέσα στα χρόνια – αρκεί να θυμηθούμε ότι η Μακεδονία απελευθερώθηκε το 1912, έναν χρόνο πριν από την υποδοχή της Κρήτης στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας, το 1913. Κοινό το πέρασμα στους αιώνες, υποδούλωση, καταπίεση, όνειρα, αγώνες. Οι ψηφίδες που συνθέτουν το κρητομακεδονικό «παζλ» αρχίζουν στη μυθολογία, όταν οι θεοί γεννιούνταν στη Δίκτη και κατοικούσαν στον Ολυμπο.
Μια σύγχρονη πολιτισμική σύζευξη ανάμεσα στην Κρήτη και στη Μακεδονία αποπειράθηκε η Ομάδα Εκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη με την παράσταση που έδωσε την περασμένη Παρασκευή (2 Μαρτίου) στο θέατρο ΠΚ. Μαζί με την Ομάδα Παραδοσιακού Χορού «Βάκχες», που ειδικεύεται σε μακεδονικούς χορούς, οι αδελφοί Μεγαλακάκη ενθουσίασαν το κοινό «παντρεύοντας» τη μακεδονίτικη «Χασαπιά» με τον κρητικό πεντοζάλη.
«Με τις παραστάσεις “Φτάσε όπου δεν μπορείς” επιχειρούμε να δώσουμε μια καλλιτεχνική προσέγγιση στην κρητική χορευτική έκφραση με απόλυτο σεβασμό και αγάπη» λέει ο Γιάννης Μεγαλακάκης. «Παρουσιάζουμε χορούς από διάφορες περιοχές της Κρήτης, τους οποίους έχουμε καταγράψει και συνεχίζουμε να ερευνούμε, με στόχο την ανάδειξη της κουλτούρας και της ψυχοσύνθεσης των Κρητών κάθε περιοχής. Παράλληλα παρακολουθούμε δύσκολους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς με στόχο την ανάδειξη της τέχνης του κρητικού χορού».
Συγχρόνως η Ομάδα Εκφρασης Κρητικών Χορών επιχειρεί «τη δύσκολη αλλά και συνάμα ενδιαφέρουσα μουσικοχορευτική σύμπραξη του κρητικού με άλλους ελληνικούς χορούς» επισημαίνει ο Γ. Μεγαλακάκης. «Σε κάθε παράσταση εκλεκτοί καλεσμένοι από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θα παρουσιάζουν τους χορούς της περιοχής τους».
Στις παραστάσεις οι χορευτές τραγουδούν, συνδιαλέγονται καλλιτεχνικά με τους μουσικούς και επιχειρούν να δώσουν το δικό τους στίγμα στον κρητικό χορό πατώντας στα χνάρια των παλιών. Εμφαση έχει δοθεί στην ενδυμασία των χορευτών. «Είναι λιτή, χωρίς τα φολκλορικά ή μουσειακά στολίδια τα οποία εμποδίζουν τη χορευτική έκφραση».
Οι παραδοσιακές γυναικείες διφωνίες από το βόρειο τμήμα του νομού Δράμας παρουσιάζονται από το Φωνητικό Σύνολο Παραδοσιακού Τραγουδιού του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών υπό τη διεύθυνση της Βιβής Γ. Κανελλάτου με το τραγούδι "Λενιώ" στην παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών "Ταλάντων Τυμπάνων και Χορών Εγκώμιον" που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 18/07/2008.
Απόσπασμα από εκπομπή του αρχείου της ΕΡΤ, Μουσική Παράδοση της Μακεδονίας.
Μουσικοί από την Πετρούσα Δράμας παίζουν λύρα και νταχαρέ και μιλούν για την τέχνη τους.