Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

ΒΩΛΑΚΑΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ:



ΜΝΗΜΗ – ΜΝΗΜΕΙΑ – ΜΝΗΜΑΤΑ
Του Σταμπουλή Δημητρίου 
Η Μνημοσύνη και η Λήθη, σύμφωνα με την μυθολογία των αρχαίων, ήταν δυο παράλληλοι ποταμοί του Άδη – ¨Βασίλειο των Ψυχών¨ - του Κάτω Κόσμου. Ήταν καρπός - απόκτημα της συνεύρεσης της Γαίας και του Ουρανού, η οποία ανήκει στους Τιτάνες της αρχαίας μυθολογίας. Η ίδια από την ερωτική εννεαήμερη συνεύρεση της με τον Δία, απέκτησε τις εννέα Μούσες. Η Λήθη αναφέρεται για τη Λησμονιά του παρελθόντος, η δε Μνήμη στο Παρόν.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕ
Η είδηση του θανάτου από μόνη της, μάς προξενεί λύπη και αίσθημα αδικίας όταν πρόκειται ιδίως για νέο άνθρωπο. Μας παραπέμπει συνειρμικά το δυσάρεστο γεγονός και σε μια σειρά από δοξασίες, λατρείες, τελετουργίες, έθιμα και παραδόσεις ιεραρχημένα και κωδικοποιημένα.
Αποσαφηνίζεται, πως όλες οι τελετουργικές διεργασίες, είναι κοινωνικές εκδηλώσεις, ενταγμένες και υπακούν σ΄ ένα άγραφο και απαράβατο ,καθολικά αποδεκτό θρησκευτικό ηθικό κώδικα.
Όλος ο κύκλος των απαιτούμενων εργασιών, από τη   προετοιμασία – τη νεκρική τελετουργία – τη ταφή του εκλιπόντα μέχρι την εξιλέωση του, αποτελεί μια μακρά πορεία μια απαιτητική και πολυδάπανη διαδικασία.
Στο στάδιο της προετοιμασίας εντάσσονται μια σειρά από ενέργειες που ξεκινούν περίπου από την εκδήλωση της πάθησης – αρρώστιας του μελλοθανάτου. Ως τέτοιες, συγυρίζεται το σπίτι,  υφαίνονταν οι μαντίλες – μαντηλάκια – πετσέτες – που μοιράζονται με το κολάκι μετά την Ταφή. 
Ξεκινάν επίσης οι προμήθειες για τα εδέσματα που θα προσφερθούν στους προσκυνητές, μετά τον ενταφιασμό, στα Μνήματα.
Πένθος - Μνήμη -Λύτρωση – Δικαίωση
Μετά από τον απρόσμενο - αδόκητο - άδοξο θάνατο ακολουθείται μια σπονδή ισάξια του αρχαίου δράματος, που μπορεί να διαρκεί ίσως και γενεές. Μια περίοδος ουσιαστικού πένθους και κατάνυξης, βαθιάς θλίψης και απόγνωσης!!!
Οι ετήσιες αναβιώσεις αποτείνουν τον δέοντα σεβασμό στους αποδημήσαντες, με κυρίαρχα τα αισθήματα του πόνου, της θλίψης, του στεναγμού, τα οποία δεν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του όλου τελετουργικού, αλλά στυγνή πραγματικότητα.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο αποτελεί, πως τα ταφικά μας έθιμα, οι πρακτικές που ακολουθούνται, εκπορεύονται από τα πανάρχαια χρόνια. Στο μέτρο του δυνατού ακολουθούν πιστά αυτά των αρχαίων μας προγόνων και αυτό το γεγονός, θα πρέπει να ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας και να μας γεμίζει υπερηφάνεια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ειδωλολατρικά καθώς η πίστη των αρχαίων προηγήθηκε της χριστιανικής και πολλά απ΄  αυτά υιοθετήθηκαν αυτούσια από την ορθοδοξία.
Κλασικό Παράδειγμα αποτελεί ο Διόνυσος, ο οποίος κατά την Μυθολογία, αφού θανατώθηκε από τους Τιτάνες στη συνέχεια αναστήθηκε. Έτσι θεωρούσαν πως οι Ψυχές των νεκρών λυτρώνονται και ανεβαίνουν στον επάνω Κόσμο. Την ίδια περίπου θεώρηση ασπάστηκε και ο Χριστιανισμός, όπου οι Πιστοί τα Ψυχοσάββατα πέρα από το Τρισάγιο που ψάλετε, προσφέρουν στο Μνήμα τους και εδέσματα στη Μνήμη τους.
 Από τη μια αξιοπρεπή Ταφή και από την άλλη η απόδοση τιμών στο νεκρό. Το δίπολο του χρέους, των υποχρεώσεων που λέει ο απλός λαός  και της εξιλέωσης των εν ζωή συγγενών του εκλιπόντος.
Η πίστη των Βωλακιωτών στη μεταθανάτιο ζωή, δεν μεταδόθηκε - εμπεδώθηκε με τον χριστιανισμό αλλά προϋπήρχε από αρχαιοτάτους χρόνους.
Οι δοξασίες των ανθρώπων, είχαν ως απώτερο σκοπό, τον εξευμενισμό των δυνάμεων της φύσης και αργότερα των θεοτήτων, ώστε να τύχουν της εύνοιας αυτών.  
Χωρίς καμία αμφιβολία, αμφισβήτηση τα ταφικά μας έθιμα, εκπορεύονται από τα πανάρχαια χρόνια, ομοιάζουν με αυτά των αρχαίων μας προγόνων και αυτό το γεγονός θα πρέπει να ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας και να μας γεμίζει υπερηφάνεια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ειδωλολατρικά καθώς η πίστη των αρχαίων προηγήθηκε της χριστιανικής.
Στο πλαίσιο των ταφικών τελετών συμπεριλαμβάνεται, τόσο η ανάμνηση του νεκρού όσο και η ανακομιδή των οστών του.
Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν την καύση των νεκρών και την τέφρα την τοποθετούσαν στο οστεοφυλάκιο - μια επίσης σημαντική τελετουργία αναφορικά με την απόδοση τιμών στον αποθανόντα.
Το σώμα του νεκρού το φροντίζουν και το περιποιούνται οι οικείου του - το νίβουν να είναι καθαρό, το καλλωπίζουν και το ντύνουν με την επίσημη ενδυμασία του, κοπέλες της οικογένειας του. 
Η εκφορά του νεκρού και η συνοδεία του, όπως και στο γάμο, δεν ακολουθεί - δεν περιφέρεται από - τον ίδιο δρόμο.
Τα Μνήματα - Κοιμητήρια - βρίσκονταν έξω αλλά και κοντά στον οικισμό των κατοικιών.
Οι νεκροί καίγονταν για λόγους δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων λοιμών και επιδημιών όπως τύφου, πανώλης, λέπρας.
Επειδή εξάλλου υπήρχαν άγρια ζώα στα γύρω βουνά και τα οποία όταν βρίσκονταν σε αναζήτηση τροφής, δεν δίσταζαν να μπουν και στον οικισμό, αυτά έμπαιναν στα Μνήματα και σκάλιζαν ακόμα και τους τάφους των νεκρών για ανεύρεση τροφής.
Πέρα από τη σκαλιστή ταφόπλακα, αρωματικά βότανα και άνθη που μοσχοβολούσαν, κοσμούσαν το Μνήμα του νεκρού, τελευταία κατοικία, μάλιστα αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος στα πλαίσια της απόδοσης τιμής.
Στο νεκροκρέβατο παραπλεύρως, τοποθετούσαν ένα πανέρι οι συγγενείς του αποθανόντος, στο οποίο οι χωριανοί κατά τον αποχαιρετισμό του νεκρού μαζί με τα άνθη, προσκόμιζαν και πρόσφορα, διάφορα τρόφιμα, για να έχει ο νεκρός στο άγνωστο και μακρινό ταξίδι του.
Γεύματα στο τάφο επάνω του νεκρού στρώνονταν,  τόσο κατά τον ενταφιασμό όσο και μετά, σε καθημερινή βάση επί μακρό χρονικό διάστημα (Τρίμερα, Εννιάμερα, εικοσαήμερα, σαραντάμερα, τρίμηνα, εξάμηνα, εννεάμηνα, τον χρόνο, τρία χρόνια κλπ. … γεύματα σε ανάμνηση του νεκρού - νεκρών).
Στις ταφικές τελετές συμπεριλαμβάνεται και το τελετουργικό της ανακομιδής των οστών, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα ζωής, χρέους και τιμής, που θέτει κάθε ευσεβής χριστιανός κάτοικος του Βώλακα, προκειμένου να εκπληρώσει το χρέος του, απέναντι στα προσφιλή του άτομα - που δεν είναι πλέον στη ζωή.
Οι άνθρωποι επειδή δεν γνώριζαν την ακριβή πορεία της ψυχής του νεκρού, προσέφερναν όλο και πιο μεγάλες σπονδές, προκειμένου ο ¨νεκρός τους¨ να μην ξεμείνει στα μισά της διαδρομής στο Βασιλειο των Ψυχών - Κάτω Κόσμο, στον Άδη. Προ πάντων, να έχει η ψυχή του νεκρού τη δύναμη, αντλώντας ενέργεια από την τροφή (το νερό. το καρσί, το λάδι και τα άλλα προϊόντα των δείπνων) που παράθεταν προς έκκληση στα προς τιμήν τους συμπόσια, να φθάσει η ψυχή στα δώματα των ενάρετων και ευσεβών, στα Ηλύσια Πεδία (Παράδεισος) του Άδη και σε καμιά περίπτωση στα Τάρταρα (Κόλαση).
Η μεταθανάτια κατοικία των ψυχών, διαχρονικά ήταν και παραμένει διακαής πόθος και κύρια έγνοια των συγγενών, ο οποίος επιτελείται και επιτυγχάνεται μέσα από τα τελετουργικά των εγκόσμιων τελετών.
Το όλο τελετουργικό της Ταφής και της απόδοσης τιμών προς τον εκλιπόντα, απαιτούσε μια γενναία δαπάνη. ισόποση με την τελετή ενός Γάμου. Το οικονομικό κόστος για  το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού – των κατοίκων ήταν δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους – δυσβάστακτο. 
Ωστόσο, η κάθε οικογένεια ¨θυσίαζε¨ τα πάντα, για να μπορέσει να ικανοποιήσει – να καλύψει τις ¨απαιτήσεις¨ και τις ¨ανάγκες¨ αποχωρισμού του προσφιλούς της μέλους.  
Ο Χρόνος, είναι αυτός που αλλοιώνει τις Μνήμες των ανθρώπων,  με αποτέλεσμα, τα όποια επαναλαμβανόμενα  δρώμενα να ¨χάνουν¨, χρόνο με το χρόνο, κάτι τις από την ένταση, το πάθος, τη χροιά, τη μυσταγωγία.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Δράμα

////  Πριν  πολλα -  πολλα  χρονια , γεννηθηκε   από τη   Γη  και  τον  Ηλιο  μια  ομορφη  πριγκιπισσα .  Το  ονομα  της...…., Δραμα . Η   Γη  της  χαρισε  ποταμια  για  να  δρισιζεται . ένα   πανεμορφο  βουνο ,  το  Φαλακρο  και  το  μοναδικο  παρθενο  δασος  της  Ευρώπης  για  να  εχει  συντροφια  σπανια  πουλια  και  λουλούδια .Της  εδωσε  να  εχει  μεσα  της  έναν  πολυτιμο  θησαυρο , τα  μοναδικα  μαρμαρα  της  Δραμας . Της  εδωσε  ευφορο  χωμα  για  να  φυτρωνουν  τα  πιο  νοστιμα  γεώμηλα  της  Ελλαδας. Της  χαρισε  τους  μοναδικούς  αμπελωνες  για  να  φτιαχνει  το  πιο  γλυκο  κρασι  , να  πινουν  οι  ανθρωποι  και  να  αγαλλιαζει  η  ψυχη  τους .  Ο  Ηλιος  της  χαρισε  το  φως  του  για  να  λουζει  τις  βουνοκορφες  και  τις  πεδιαδες  της . Της  χαρισε  μια  αυρα  ιδιαιτερη , την  προικισε  με  τραγουδια  και  π[ολιτισμο . Εβαλε  πανω  στα  μαλλια  της  πανέμορφα  μοναστηρια  για  να  ακουει  τη  μουσικη  από  τις  καμπανες  τους  κι  υστερα  χαθηκε  στο  ηλιοβασίλεμα  πισω  από  το  Ιερο  του  Διονυσου  στην  Καλη  Βρυση  Προσοτσανης .  Ετσι  λοιπον  μεγαλωσε  η  πριγκιπισσα   των  Βαλκανιων . Με  ηλιο ,  φως  , πολιτισμο  , ιστορια  , παρελθον  και  μελλον . Κι  εγινε  ενας  τοπος  αγαπημενος  για  οσους  ζουμε   εδω . αλλα  και  οσους  την  επισκέπτονται . Γι αυτό  αγαπούμε  πολύ  και  θελουμε  να  τιμούμε  τον  τοπο  μας ,  σαν   μια   πριγκιπισσα  βγαλμενη   από  τα  παραμυθια . Τοσο  ιδιαιτερη , αλλα  και  τοσο  αληθινη   ταυτόχρονα  //// .

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Καλή Ανάσταση


 

Μαριγώ Ζαραφοπούλα

Πανέμορφη και αριστοκράτισσα
Θα μπορούσε να περάσει μια ζωή μέσα στα πλούτη και τη χλιδή. Προτίμησε να ρισκάρει τα πάντα λειτουργώντας ως κατάσκοπος της Φιλικής Εταιρείας, εκμεταλλευόμενη τις υψηλές διασυνδέσεις της με τους Οθωμανούς. Όταν ο ρόλος της αποκαλύφθηκε είδε τον αδερφό της να αποκεφαλίζεται. Δραπέτευσε με περιπετειώδη τρόπο στην Επαναστατημένη Ελλάδα, όπου συνέχισε να ξοδεύει την περιουσία της για την πατρίδα. Χρηματοδότησε την εκστρατεία του Φαβιέρου στην Εύβοια και του Χατζημιχάλη Νταλιάνη στην Κρήτη. Είδε τον άντρα που ερωτεύτηκε να πέφτει νεκρός πολεμώντας στο Ναύπλιο. Όταν πέθανε δεν είχε χρήματα ούτε για τις πιο βασικές της ανάγκες.
Η Μαριγώ Ζαραφοπούλα από τα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης ήταν η απόλυτη Ελληνίδα πατριώτισσα 


 

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Χορού



Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Οι Βλάχοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία

Οι Βλάχοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία μέσα από το δημοτικό τραγούδι.Κυριακή 25 Απριλίου ώρα : 20:00 - 23:00.Η Διαδικτυακή Εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο YouTube από το κανάλι Zen Productions Gr https://www.youtube.com/channel/UCmaa1BlAcYLYm6Po4tMZvpw/live  απευθείας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς : ΗΠΕΙΡΟΣ TV1 - TV10 ΘΕΣΣΑΛΙΑ - STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΛΥΧΝΟΣ TV ΠΑΤΡΑ

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Παράδοση έργων τέχνης στον Βώλακα-Δήμος Κάτω Νευροκοπίου

Σήμερα 17 Απριλίου το πρωί παραδόθηκαν δυό πορτραίτα,δωρεά του εικαστικού Δημήτρη Αστερίου στην τοπική κοινότητα Βώλακα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.Τα πορτραίτα έχουν θέμα τον ήρωα Βωλακιώτη Άρμεν Κούπτσιο.Πενάκι σε χαρτί 35χ50 εκ. και ακρυλικά με σπάτουλα σε χαρτί 50χ70 εκ.

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς μαζί,τα πορτραίτα παραδόθηκαν απο την αδερφή του εικαστικού κ.Κατερίνα Αστερίου και παρέλαβαν ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βώλακα κ.Δημήτριος Σίγγος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου κ.Κωνσταντίνο Σιουμάνη και εκ μέρους του Πολιτστικού Συλλόγου Βώλακα, ο Πρόεδρος κ.Δημήτριος Άρμεν.Τα προτραίτα θα κοσμίσουν το εντευκτήριο της Κοινότητας του Βώλακα καθώς και την Πολιτιστική στέγη του Συλλόγου.
Ο Δημήτρης Αστερίου γεννήθηκε στην Δράμα το 1973,ζει και εργάζεται στα Χανιά.Χρησιμοποιεί τόσο λάδια,όσο και μικτά χρώματα,ενώ η θεματογραφία του αναφέρεται σε ονειρικά και φανταστικά σύνολα στην κατεύθυνση του σουρεαλισμού και της αυτόματης γραφής.Παράλληλα με την ζωγραφική ασχολείται με τις κατασκευές και την γλυπτική.Πλούσια η δράση του καλλιτέχνη στον χώρο της τέχνης που χάραξε με την έντονη και συνάμα διακριτική προσωπικότητα του.Δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο του και με σεβασμό σε αυτόν αλλά και στην λαμπρή του ιστορία δίνει το παρόν και τον σεβασμό του μέσα απο τα έργα του.


 

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Θάσος 2021

 



 Το νησί Θάσος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, απέναντι από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το μήκος των ακτών της φτάνει τα 115 χλμ. και η επιφάνεια του εδάφους της απλώνεται σε 378,84 τετρ. χλμ.

Μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη χωρίζει από την Καβάλα και μόλις 6 μίλια από την Κεραμωτή και το Αεροδρόμιο της Καβάλας. Διοικητικά η Θάσος υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ εμπεριέχεται μαζί με τις νησίδες που την περιβάλλουν, στον ομώνυμο δήμο και στην ομώνυμη περιφερειακή ενότητα. Έδρα του νησιού είναι ο Λιμένας, ο οποίος συχνά συγχέεται με τα Λιμενάρια, τη δεύτερη κωμόπολη του νησιού.

Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών. Έχει περίπου 14.000 κατοίκους

.Epilinios Hellenic Cultural Trips and Seminars ταξιδεύει στο όμορφο νησί.Από 3-8 Σεπτεμβρίου 2021 έχοντας έδρα τον Παχύ και με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε τον τόπο μέσα απο γεύσεις, παράδοση μουσικοχορευτική και ενδυματολογική,εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εξορμήσεις.

Καλή αντάμωση ταξιδευτές!Για συμμετοχές και κρατήσεις:6908432310 -epilinios@yahoo.gr.

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Απαγχονισμός Πατριάρχη Γρηγόριου Ε

 Στη μεσημβρινή πύλη του Πατριαρχείου απαγχονίζεται ο εκ Δημητσάνας καταγόμενος, Πατριάρχης Γρηγόριος Ε, με εντολή του Σουλτάνου.
Στις 13 Απριλίου κάποιοι αγόρασαν το λείψανο αντί 800 γροσίων και αφού το έσυραν από τους κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης το έριξαν στη θάλασσα, αφού το έδεσαν με ένα μεγάλο λιθάρι, για να βουλιάξει. Όμως, το σχοινί κόπηκε και το λείψανο επέπλεε για τρεις μέρες στον Κεράτιο κόλπο, ώσπου έγινε αντιληπτό από τον Κεφαλλονίτη καπετάνιο του ρωσικού πλοίου «Άγιος Νικόλαος» Μαρίνο Σκλάβο, ο οποίος το ανέσυρε από τη θάλασσα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και τάφηκε με μεγάλες τιμές στις 16 Ιουνίου του 1821.

Πίνακας του Petter Von Hess



Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης '' Ο Πόντος'' για το μνημείο κατά των Γενοκτονιών στην Προσοτσάνη !

 

Ο Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος» σε συνεργασία με τον Δήμο Προσοτσάνης Δράμας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την κατασκευή μνημείου αφιερωμένο στις γενοκτονίες όλων των λαών.




Θέλουμε πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην προσπάθεια αυτή.






 Αρχικά τον Δήμο Προσοτσάνης και τους Δημάρχους Άγγελο Λύσσελη και Θεόδωρο Αθανασιάδη για την άψογη συνεργασία και συμμετοχή στο όραμα αυτό του συλλόγου.

Τον διεθνούς φήμης γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη που ανατέθηκε το έργο και συνέλαβε κατευθείαν αυτό που θέλαμε να αποδώσουμε με τον πιο όμορφο και κομψό τρόπο που μπορούσαμε να φανταστούμε.



Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική

Ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική: ένα εκπληκτικό βίντεο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική: ένα εκπληκτικό βίντεο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση
facebook sharing button
twitter sharing button
pinterest sharing button

Η πανδημία του κορονοϊού στέκεται εμπόδιο στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν θα την τιμήσουμε όπως της αρμόζει.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Διδασκόντων  στη Νοηματική, προς τιμή της εθνικής επετείου, δημιούργησε ένα βίντεο με τον Εθνικό Ύμνο στη ελληνική νοηματική γλώσσα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ένα κορίτσι και ένα αγόρι «τραγουδούν» στην νοηματική τον Εθνικό Ύμνο υπό τη συνοδεία της μελωδίας ενός πιάνου και είναι πραγματικά συγκινητικό!

Δόμνα Βισβίζη, η ηρωίδα καπετάνισσα που την ξέχασε το ελληνικό κράτος

 


Η Δόμνα Βισβίζη, που κατάγεται από την Αίνο, μαζί με τον σύζυγό της Αντώνη και τα πέντε παιδιά της, ήταν ανάμεσα στους πολλούς Θρακιώτες που κατατάχθηκαν στα τμήματα του πρώτου ελληνικού στρατού και διέθεσαν τα καράβια και τις περιουσίες τους στον κοινό αγώνα για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου τους η Δόμνα Βιζβίζη παίρνει στα χέρια της τη μοίρα του καραβιού «Καλομοίρα» και των 140 ναυτών, συμμετέχοντας σε ναυμαχίες, πολιορκίες και καταδρομές. Ο καιρός περνά και μαζί του και τα γρόσια και τα δίστηλα εξανεμίζονται. Τα έξοδα για τη διατήρηση και τη διαρκή πολεμική ετοιμότητα ενός καραβιού με 16 κανόνια και 140 ναύτες είναι δυσβάσταχτα. Έτσι η «Καλομοίρα» ασυντήρητη δεν είναι πια ικανή να συνεχίσει την ένδοξη δραστηριότητά της. Τον Σεπτέμβριο του 1824 βρίσκεται στα χέρια του Κράτους, καθώς η Δόμνα Βισβίζη είχε αναγκαστεί να την παραχωρήσει καθώς ήταν το τελευταίο που της απέμεινε από τα υπάρχοντά της. Την παρακολουθούμε μέσα από έγγραφα που σώθηκαν στα ελληνικά αρχεία – να τριγυρνά από τόπο σε τόπο, την Ερμιόνη, το Ναύπλιο, την Ερμούπολη της Σύρου στερημένη, περιφρονημένη, άστεγη με τα πέντε παιδιά της, να προστρέχει «εις το έλεος της σεβαστής επιτροπής της Ελλάδας και να ζητά βοήθεια»…

Η ηρωική στάση της, η αντρίκια παλικαριά της, η αγέρωχη αντιμετώπιση της μοίρας στις κρίσιμες στιγμές της ζωής της και του αγώνα την αναδεικνύουν πρόσωπο πρωταγωνιστικό. Την υψώνουν σε δυσθεώρητα μεγέθη και την κατατάσσουν τουλάχιστον στην ίδια θέση με την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους.

 

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

19-22 Ιουνίου 2021 Άγιο Πνεύμα στον Βώλακα "Τα άλογα του Φαλακρού"

  Η γιορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος,τιμάται απο τους κατοίκους του Βώλακα με μεγαλοπρέπεια.Σύμβολα πίστης και δύναμης ξεδιπλώνονται κάθε στιγμή τις μέρες αυτές.Πλήθος κόσμου επισκέπτεται τον Βώλακα για να γίνει κοινωνός των όσων διαδραματίζονται.

Πρόγραμμα 





 

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Ζειμπέκικος

· 
"Ο ζεϊμπέκικος δηλ. ο ΖΕΥΒΑΚΧΙΚΟΣ = ΖΕΥ(Δίας)+ΒΑΚΧΟΣ(Διόνυσος) διότι τον είχε χορέψει και αφιερώσει ο Διόνυσος στον πατέρα του Δία, είναι αρχαίος Ελληνικός, τελετουργικός χορός!
Έχει συγγένεια με τους πολεμικούς χορούς  "Καρπαία"  και "Πυρρίχιο".
Οι κινήσεις των χεριών αφορούν το πέταγμα το αετού (σύμβολο Διός), την κυριαρχία και την άμυνα (κυκλικές κινήσεις) ακόμα και το άνοιγμα της γης χτυπώντας το χέρι κάτω άλλοτε για απόκτηση  δυνάμεως και άλλοτε για  καρποφορία  ρίχνοντας τον καρπό - σπόρο.(δημιουργία ζωής)
Οι κινήσεις των ποδιών συμβολίζουν (εμπρός) την επίθεση,  (όπισθεν) την άμυνα,  (αριστερά & δεξιά) την πλαγιοκόπηση.
Ο χορός αυτός συνοδευόταν μόνο από έγχορδα όπως η πανδουρίς - βυζούκιον ( βυζός = εξόγκωμα)-->μπουζούκι.
και κρουστά όπως το τύμπανο".

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΛΕΜΟΝΙΑ

"Η περίφημη "Κοντούλα Λεμονιά" πρωτακούστηκε, σύμφωνα με τον θρύλο, στη Βήσσανη Ιωαννίνων, το 1928, σε ένα γάμο, από έναν γέρο, που τραγούδησε το τραγούδι και τα όργανα άρχισαν να τον συνοδεύουν. Είναι νυφιάτικο τραγούδι, όπως δηλώνουν οι στίχοι.
Είναι χορός αργός, μεικτός, κυκλικός, η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες και με λυγισμένους αγκώνες και τα βήματα του χορού είναι έξι. Το μουσικό μέτρο είναι τρίσημο δηλαδή ολοκληρώνεται σε έξι μουσικά μέτρα. Εκτός από τα βασικά βήματα, τις στροφές και τα καθίσματα, συχνά το τραγούδι τους ανάγκαζε να κάνουν κάποια επιπλέον επί τόπου βήματα ή έκαναν κράτημα κίνησης για να ξεκουραστούν,κυρίως όταν τραγουδούσαν πριν ξεκινήσουν μια καινούρια φράση. Έτσι ο χορός γίνονταν ακόμη πιο αργός, δηλαδή συρτός.
*Το χωριό Βήσσανη Ιωαννίνων βρίσκεται σε υψόμετρο 754 μέτρων και σε απόσταση 55 χλμ. από τα Ιωάννινα. Έχει πραγματικό πληθυσμό 426 κατοίκους. Το όνομα του προέρχεται από τη νωπή φύση του εδάφους.
 
 
 
 
 

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η μεγάλη σφαγή στη Σμύρνη.

 

30 Αυγούστου 1922 ξεκίνησε η μεγάλη σφαγή στη Σμύρνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού, στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Έλληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης 731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000 και στα Άδανα 70.000. Σύνολο 2.845.000 Έλληνες που αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της περιοχής που κυριαρχούσε οικονομικά, είχε δε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά παρ' ότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.
Στην Ελλάδα έφτασαν γύρω στο 1.200.000 άνθρωποι. Άρα σχεδόν 1.000.000 ψυχές έμειναν εκεί πίσω. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, μωρά....
Μια γενοκτονία που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ακόμα και από την ίδια την Ελλάδα. Να κρύβουμε όλη αυτή τη κτηνωδία ακόμα και από τα ίδια τα βιβλία της ιστορίας μας -βλ. συνωστισμός.
Και η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε μετά. Γιατί μετά από το φόνο ήρθε ο ξεριζωμός.
Πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας όχι μόνο εκδιώχθηκαν άνθρωποι από τον τόπο γέννησης και καταγωγής τους αλλά τους απαγορεύτηκε να ξαναγυρίσουν πίσω.
Δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε να πάρουν τα πράγματά τους, να ξαναδούν τα σπίτια τους, να ψάξουν για τους δικούς τους, να θάψουν τους νεκρούς τους.
Προσπάθησαν να αφαιρέσουν οτιδήποτε θύμιζε αυτούς που έμεναν σε αυτά τα μέρη.
Και το χειρότερο είναι ότι όλος ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος όχι μόνο δε μίλησε αλλά συσπειρώθηκε με ένα λαό απολίτιστο και άξεστο όπως οι Τούρκοι.
Ένα λαό που ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Έναν λαό που χρόνια μετά ευθύνεται για τα αίσχη στην Κύπρο, που και εκεί έγινε γενοκτονία.
Όμως εμείς δεν ξεχνάμε. Την ιστορία τη ξέρουμε από τους γονείς από την γιαγιά και τον παππού. Που ήταν οι τυχεροί που έφτασαν εδώ και ξαναέφτιαξαν πολιτισμό. Που πέρασαν τον πολιτισμός τους σε μας.
Ένας αιώνας από τη γενοκτονία του Πόντου και της Μικράς Ασίας κι εμείς ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΜΕ!!!!! Και θα περνάμε ήθη έθιμα παραδόσεις και πολιτισμό στα παιδιά μας..

(Πίνακας Μουσείου Ένωσης: Σμύρνη
Ζωγράφος: Κ. Γουναρόπουλος)

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

"Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες της Χορηγόσκαλας.

"Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες  της Χορηγόσκαλας.                                                                                        
 Σ' εκείνους που η ζωή                                                                                                                             τους θυσία έγινε κι έμειναν  άγνωστοι".                                                            
 Η ιστορία της Πατρίδας μας είναι γεμάτη από ηρωικές πράξεις, θυσίες και δραματικά γεγονότα. 
 Στην Επανάσταση του 1821, οι αγώνες του λαού για  λευτεριά δίκαια κίνησαν το ενδιαφέρον άλλων λαών, που έδειξαν θαυμασμό και συμπάθεια για το αγωνιζόμενο Έθνος μας.Πολλά από τα γεγονότα αυτά έμειναν ως σύμβολο στη συνείδηση του λαού μας και άλλα έμειναν
σχεδόν άγνωστα γιατί δε φωτίστηκαν όσο έπρεπε και όταν έπρεπε.
 Ένα από τα δραματικά γεγονότα, που συνέβη το Μάιο του 1826 και παρέμεινε άγνωστο, είναι η θυσία είκοσι
περίπου  Ελληνίδων που έπεσαν μαζί με τα παιδιά τους από τα βράχια της Χορηγόσκαλας στην ορεινή περιοχή της Αλαγονίας, βόρεια της Καλαμάτας, για να μην αιχμαλωτιστούν από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ που τις καταδίωκαν.Ήταν μια θυσία γυναικών στο βωμό της Ελευθερίας, παρόμοια με τη θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, το 1803.(πίνακας του Σταύρου Καλυβιώτη)

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΜΠΑΜΠΙΝΤΕΝ



Του Σταμπουλή Δημήτρη  


Η 8η Ιανουαρίου, σε αρκετά χωριά, όπως και στο Βώλακα, είναι αφιερωμένη στον παλαιό εορτασμό της Ημέρας της γιαγιάς Μαμής – Μπάμπιβντεν.
Η Μαμή διαδραμάτιζε έναν από τους πιο καίριους ρόλους ιδιαίτερα στις αγροτικές απομακρυσμένες Κοινωνίες.
Μάλιστα ήταν δυσαναπλήρωτος ο ρόλος της, πρωτίστως κατά την διαδικασία της γέννας αλλά σημαίνουσας σημασίας και της αναπαραγωγής της ίδιας της παραδοσιακής κοινότητας.
Δικαίως κατείχε μια περίοπτη σεβάσμια θέση στην κοινωνική Ιεραρχία, καθώς τύγχανε καθολικής εκτίμησης, αποδοχής και αναγνώρισης απ΄ όλους τους κατοίκους του χωριού.
Οι πρόγονοί μας, έχοντας βαθιά επίγνωση της προσφοράς της γριάς Μαμής προς το κοινοτικό σύνολο, λόγω των εξαίρετων υπηρεσιών της κατά την γέννα, νοιώθοντας βαθιά ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό της, ενέταξαν και της αφιέρωσαν ιδιαίτερη εορταστική ημέρα στο ετήσιο κύκλο της ύπαρξής τους – στο Πολιτισμό τους.
Θα πρέπει, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, να κατανοήσουμε το βάρος της ευθύνης της Μαμής. Να ενστερνισθούμε τις συνθήκες και τις καταστάσεις, στις οποίες καλούνταν να προσφέρει το θεάρεστο έργο της - τις άθλιες και αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στα αγροτόσπιτα – μπαράγκες χωρίς καν τα αναγκαία και στοιχειώδη μέσα πολλές φορές.
Η γριά Μαμή είναι αυτή που πρώτη βίωνε τη μαγεία της έλευσης του νεογέννητου.
Αυτή πρώτη ασπάζονταν στα χέρια της, την νέα ζωή – το νεογέννητο άνθρωπο- που έρχονταν στο κόσμο μας.
Το λειτούργημά της ιδιαίτερα κρίσιμο, με πολλές απαιτήσεις, γεμάτο ευθύνες από αναπάντεχους κινδύνους που ελλόχευαν σε κάθε γέννα - τοκετό ξεχωριστά!
Η Μαμή ήταν συνήθως ηλικιωμένη γυναίκα, που είχε κλείσει το κύκλο της τεκνοποίησης.
Η γριά Μαμή ήταν πράος άνθρωπος, διακρίνονταν για τη σοφία της, την εχεμύθεια και την ταπεινότητά της, την ωριμότητα και την υπευθυνότητα των λόγων και των πράξεών της.
Κατείχε ιδιαίτερες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, καθώς χειρίζονταν με υπερευαισθησία, δεξιοτεχνία, μέσα και τεχνικές, ώστε να φέρει το νεογνό στο κόσμο αλλά και να κρατήσει την εγκυμονούσα μητέρα στη ζωή.
Η γριά Μαμή επίσης λατρεύονταν και ως η Γιαγιά η Υπερμητέρα όλων, καθώς τόσο η λεχώνα όσο και το νεογέννητο, ήταν για κάποιες κρίσιμες μάλιστα ώρες στα ¨χέρια της¨ η ύπαρξή τους – η τύχη τους στα δικά της χέρια αφημένες.
Την γιαγιά Μαμή την ημέρα αυτή, σε ένδειξη βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης, επισκέπτονταν νωρίς το πρωί στο σπίτι της, οι μητέρες, τις οποίες ξεγέννησε το προηγούμενο χρόνο, αλλά και τα προηγούμενα ως δύο χρόνια, προσφέροντάς της δώρα. Κυρίως αυτά ήταν, ποδιά, ζώνη, κάλτσες, σαπούνι, πετσέτα, αλλά και πολλά διάφορα άλλα προϊόντα της παραγωγής τους.
Η υποδοχή από την γιαγιά Μαμή γίνονταν στην είσοδο του σπιτιού της, η οποία τις καλωσορίζει με ευχές και κεράσματα.
Στη συνέχεια ακολουθούσε το πλύσιμο των χεριών της Μαμής, από τις μητέρες και κατόπιν στρώνονταν το τραπέζι με εδέσματα προς τιμήν των επισκεπτριών της.
Το έθιμο του εορτασμού της Ημέρας της γιαγιάς Μαμής ουσιαστικά ήταν στα παλαιότερα χρόνια, συνυφασμένο με την γονιμότητα και γενικότερα με τη καρποφορία της Φύσης, καθώς και με την κάθαρση των ψυχών και τον καθαρμό των σωμάτων.
Το όλο τελετουργικό είχε βαθιές ρίζες στην αγροτική κοινωνία, που απέρρεαν και ήταν μέρος των λατρευτικών ορφικών και διονυσιακών δοξασιών των κατοίκων.
Στη συνέχεια ακολουθεί το έθιμο με τις Αρκούδες και τον Παραδοσιακό Γάμο. 

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Η φυγή των Καλικαντζάρων | τα Θεοφάνια

 



Οι μέρες των Χριστουγέννων, μας είναι τη σήμερον ημέρα χαρούμενες και φωτεινές, αλλά οι παλιοί συνέδεαν τον χειμώνα και με το κρύο αλλά και το θάνατο. Το θρησκευτικό αίσθημα μπλεκόταν με τα παγανιστικά έθιμα που μιλούσαν για πνεύματα που ανέβαιναν από τον Κάτω Κόσμο όταν κρυβόταν ο ήλιος. Το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτούσε την πιο σκοτεινή και άγονη περίοδο του έτους, παράλληλα με την έναρξη του νέου κύκλου φωτός και ευημερίας. Εορταζόταν από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας, στην αρχαία Ελλάδα με το Τριέσπερον, στην αρχαία Ρώμη με τα Σατουρνάλια κλπ.