Οι μέρες των Χριστουγέννων, μας είναι τη σήμερον ημέρα χαρούμενες και φωτεινές, αλλά οι παλιοί συνέδεαν τον χειμώνα και με το κρύο αλλά και το θάνατο. Το θρησκευτικό αίσθημα μπλεκόταν με τα παγανιστικά έθιμα που μιλούσαν για πνεύματα που ανέβαιναν από τον Κάτω Κόσμο όταν κρυβόταν ο ήλιος. Το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτούσε την πιο σκοτεινή και άγονη περίοδο του έτους, παράλληλα με την έναρξη του νέου κύκλου φωτός και ευημερίας. Εορταζόταν από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας, στην αρχαία Ελλάδα με το Τριέσπερον, στην αρχαία Ρώμη με τα Σατουρνάλια κλπ.
Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
ΒΩΛΑΚΑΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ:
Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
Δράμα
Παρασκευή 30 Απριλίου 2021
Μαριγώ Ζαραφοπούλα
Πανέμορφη και αριστοκράτισσα
Θα
μπορούσε να περάσει μια ζωή μέσα στα πλούτη και τη χλιδή. Προτίμησε να
ρισκάρει τα πάντα λειτουργώντας ως κατάσκοπος της Φιλικής Εταιρείας,
εκμεταλλευόμενη τις υψηλές διασυνδέσεις της με τους Οθωμανούς. Όταν ο
ρόλος της αποκαλύφθηκε είδε τον αδερφό της να αποκεφαλίζεται. Δραπέτευσε
με περιπετειώδη τρόπο στην Επαναστατημένη Ελλάδα, όπου συνέχισε να
ξοδεύει την περιουσία της για την πατρίδα. Χρηματοδότησε την εκστρατεία
του Φαβιέρου στην Εύβοια και του Χατζημιχάλη Νταλιάνη στην Κρήτη. Είδε
τον άντρα που ερωτεύτηκε να πέφτει νεκρός πολεμώντας στο Ναύπλιο. Όταν
πέθανε δεν είχε χρήματα ούτε για τις πιο βασικές της ανάγκες.
Η Μαριγώ Ζαραφοπούλα από τα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης ήταν η απόλυτη Ελληνίδα πατριώτισσα
Τετάρτη 28 Απριλίου 2021
Παγκόσμια Ημέρα Χορού
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays
Σάββατο 24 Απριλίου 2021
Οι Βλάχοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία
Σάββατο 17 Απριλίου 2021
Παράδοση έργων τέχνης στον Βώλακα-Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Σήμερα 17 Απριλίου το πρωί παραδόθηκαν δυό πορτραίτα,δωρεά του εικαστικού Δημήτρη Αστερίου στην τοπική κοινότητα Βώλακα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.Τα πορτραίτα έχουν θέμα τον ήρωα Βωλακιώτη Άρμεν Κούπτσιο.Πενάκι σε χαρτί 35χ50 εκ. και ακρυλικά με σπάτουλα σε χαρτί 50χ70 εκ.
Ο Δημήτρης Αστερίου γεννήθηκε στην Δράμα το 1973,ζει και εργάζεται στα Χανιά.Χρησιμοποιεί τόσο λάδια,όσο και μικτά χρώματα,ενώ η θεματογραφία του αναφέρεται σε ονειρικά και φανταστικά σύνολα στην κατεύθυνση του σουρεαλισμού και της αυτόματης γραφής.Παράλληλα με την ζωγραφική ασχολείται με τις κατασκευές και την γλυπτική.Πλούσια η δράση του καλλιτέχνη στον χώρο της τέχνης που χάραξε με την έντονη και συνάμα διακριτική προσωπικότητα του.Δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο του και με σεβασμό σε αυτόν αλλά και στην λαμπρή του ιστορία δίνει το παρόν και τον σεβασμό του μέσα απο τα έργα του.
Τρίτη 13 Απριλίου 2021
Θάσος 2021
Το νησί Θάσος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, απέναντι από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας.
Το μήκος των ακτών της φτάνει τα 115 χλμ. και η επιφάνεια του εδάφους της απλώνεται σε 378,84 τετρ. χλμ.
Μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη χωρίζει από την Καβάλα και μόλις 6 μίλια από την Κεραμωτή και το Αεροδρόμιο της Καβάλας. Διοικητικά η Θάσος υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ εμπεριέχεται μαζί με τις νησίδες που την περιβάλλουν, στον ομώνυμο δήμο και στην ομώνυμη περιφερειακή ενότητα. Έδρα του νησιού είναι ο Λιμένας, ο οποίος συχνά συγχέεται με τα Λιμενάρια, τη δεύτερη κωμόπολη του νησιού.
Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών. Έχει περίπου 14.000 κατοίκους
.Epilinios Hellenic Cultural Trips and Seminars ταξιδεύει στο όμορφο νησί.Από 3-8 Σεπτεμβρίου 2021 έχοντας έδρα τον Παχύ και με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε τον τόπο μέσα απο γεύσεις, παράδοση μουσικοχορευτική και ενδυματολογική,εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εξορμήσεις.
Καλή αντάμωση ταξιδευτές!Για συμμετοχές και κρατήσεις:6908432310 -epilinios@yahoo.gr.
Σάββατο 10 Απριλίου 2021
Απαγχονισμός Πατριάρχη Γρηγόριου Ε
Στη μεσημβρινή πύλη του Πατριαρχείου απαγχονίζεται ο εκ Δημητσάνας καταγόμενος, Πατριάρχης Γρηγόριος Ε, με εντολή του Σουλτάνου.
Στις
13 Απριλίου κάποιοι αγόρασαν το λείψανο αντί 800 γροσίων και αφού το
έσυραν από τους κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης το έριξαν στη
θάλασσα, αφού το έδεσαν με ένα μεγάλο λιθάρι, για να βουλιάξει. Όμως, το
σχοινί κόπηκε και το λείψανο επέπλεε για τρεις μέρες στον Κεράτιο
κόλπο, ώσπου έγινε αντιληπτό από τον Κεφαλλονίτη καπετάνιο του ρωσικού
πλοίου «Άγιος Νικόλαος» Μαρίνο Σκλάβο, ο οποίος το ανέσυρε από τη
θάλασσα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα
και τάφηκε με μεγάλες τιμές στις 16 Ιουνίου του 1821.
Πίνακας του Petter Von Hess
Κυριακή 4 Απριλίου 2021
Δελτίο Τύπου Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης '' Ο Πόντος'' για το μνημείο κατά των Γενοκτονιών στην Προσοτσάνη !
Ο Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος» σε συνεργασία με τον Δήμο Προσοτσάνης Δράμας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την κατασκευή μνημείου αφιερωμένο στις γενοκτονίες όλων των λαών.
Θέλουμε πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην προσπάθεια αυτή.
Αρχικά τον Δήμο Προσοτσάνης και τους Δημάρχους Άγγελο Λύσσελη και Θεόδωρο Αθανασιάδη για την άψογη συνεργασία και συμμετοχή στο όραμα αυτό του συλλόγου.
Τον διεθνούς φήμης γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη που ανατέθηκε το έργο και συνέλαβε κατευθείαν αυτό που θέλαμε να αποδώσουμε με τον πιο όμορφο και κομψό τρόπο που μπορούσαμε να φανταστούμε.
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021
Ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική
Ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική: ένα εκπληκτικό βίντεο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση
Η πανδημία του κορονοϊού στέκεται εμπόδιο στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν θα την τιμήσουμε όπως της αρμόζει.
Μάλιστα, ο Σύλλογος Διδασκόντων στη Νοηματική, προς τιμή της εθνικής επετείου, δημιούργησε ένα βίντεο με τον Εθνικό Ύμνο στη ελληνική νοηματική γλώσσα.
Όπως φαίνεται στο βίντεο ένα κορίτσι και ένα αγόρι «τραγουδούν» στην νοηματική τον Εθνικό Ύμνο υπό τη συνοδεία της μελωδίας ενός πιάνου και είναι πραγματικά συγκινητικό!
Δόμνα Βισβίζη, η ηρωίδα καπετάνισσα που την ξέχασε το ελληνικό κράτος
Η ηρωική στάση της, η αντρίκια παλικαριά της, η αγέρωχη αντιμετώπιση της μοίρας στις κρίσιμες στιγμές της ζωής της και του αγώνα την αναδεικνύουν πρόσωπο πρωταγωνιστικό. Την υψώνουν σε δυσθεώρητα μεγέθη και την κατατάσσουν τουλάχιστον στην ίδια θέση με την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους.
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021
Ζειμπέκικος
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021
ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΛΕΜΟΝΙΑ
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
Η μεγάλη σφαγή στη Σμύρνη.
30 Αυγούστου 1922 ξεκίνησε η μεγάλη σφαγή στη Σμύρνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού, στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Έλληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης 731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000 και στα Άδανα 70.000. Σύνολο 2.845.000 Έλληνες που αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της περιοχής που κυριαρχούσε οικονομικά, είχε δε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά παρ' ότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.
Στην Ελλάδα έφτασαν γύρω στο 1.200.000 άνθρωποι. Άρα σχεδόν 1.000.000 ψυχές έμειναν εκεί πίσω. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, μωρά....
Μια γενοκτονία που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ακόμα και από την ίδια την Ελλάδα. Να κρύβουμε όλη αυτή τη κτηνωδία ακόμα και από τα ίδια τα βιβλία της ιστορίας μας -βλ. συνωστισμός.
Και η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε μετά. Γιατί μετά από το φόνο ήρθε ο ξεριζωμός.
Πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας όχι μόνο εκδιώχθηκαν άνθρωποι από τον τόπο γέννησης και καταγωγής τους αλλά τους απαγορεύτηκε να ξαναγυρίσουν πίσω.
Δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε να πάρουν τα πράγματά τους, να ξαναδούν τα σπίτια τους, να ψάξουν για τους δικούς τους, να θάψουν τους νεκρούς τους.
Προσπάθησαν να αφαιρέσουν οτιδήποτε θύμιζε αυτούς που έμεναν σε αυτά τα μέρη.
Και το χειρότερο είναι ότι όλος ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος όχι μόνο δε μίλησε αλλά συσπειρώθηκε με ένα λαό απολίτιστο και άξεστο όπως οι Τούρκοι.
Ένα λαό που ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Έναν λαό που χρόνια μετά ευθύνεται για τα αίσχη στην Κύπρο, που και εκεί έγινε γενοκτονία.
Όμως εμείς δεν ξεχνάμε. Την ιστορία τη ξέρουμε από τους γονείς από την γιαγιά και τον παππού. Που ήταν οι τυχεροί που έφτασαν εδώ και ξαναέφτιαξαν πολιτισμό. Που πέρασαν τον πολιτισμός τους σε μας.
Ένας αιώνας από τη γενοκτονία του Πόντου και της Μικράς Ασίας κι εμείς ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΜΕ!!!!! Και θα περνάμε ήθη έθιμα παραδόσεις και πολιτισμό στα παιδιά μας..
(Πίνακας Μουσείου Ένωσης: Σμύρνη
Ζωγράφος: Κ. Γουναρόπουλος)
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
"Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες της Χορηγόσκαλας.
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021
ΜΠΑΜΠΙΝΤΕΝ
Του Σταμπουλή Δημήτρη